Първото изобретение, създадено в космоса е… чашка за кафе

кафе

Снимка: Samantha Cristoforetti on Twitter

Насладата, която изпитваме от любимото кафе се дължи както на неговия вкус, така и на аромата, разбира се. Само до преди няколко години, единственият начин космонавтите да пият кафе е бил от пластмасов плик и тръбичка, в който специален агрегат размесва сублимиран концентрат от кафе с вода.

През 2008г обаче, по време на престоя си на Международната космическа станция, Дон Петтит изобретява чаша за кафе при нулева гравитация (the Zero-G cup) от материали, с които разполага на МКС – пластмасов разделител и лента каптон.

zero-G cupКогато Саманта Кристофорети, първата италианка в космоса, отива на МКС, Италианската космическа агенция в сътрудничество с Lavazza и Argotec, създава машина за еспресо, която може да работи при нулева гравитация, ISSpresso. Марк Вайслогел, инженер от държавния университет в Портланд, проектира истинска „чаша с нулева гравитация“ въз основа на изобретението на Дон Петтит. Необичайната форма на чашата и силите на повърхностно налягане помагат за задържането на течността в контейнерчето въпреки липсата на гравитация.

През 2015 г. д-р Шел Линдгрен работи с д-р Вайслогел и Дрю Волман за изследване динамиката на течностите на борда на Международната космическа станция. Заедно създават система, която им дава възможност да варят любимата напитка на място. Част от системата е устройство, което разделя и контролира многофазни течности.

Тук не става въпрос просто за чаши кафе. Преминаването от пластмасов разделител към цялостна система за варене на кафе в екстремни условия, показва как човешката изобретателност би могла да намери решения на бъдещи проблеми. Иновативността в мисленето движи света напред.

Надежда Драгомирова
По материали на NY Times

Може да харесате още...