Изобретения за устойчив и екологичен живот

зелени изобретенияВ днешно време изглежда, че всички говорят за устойчив начин на живот. „Да бъдем зелени“ е навсякъде в новините, рекламите, постовете в социалните мрежи, както и в магазините. Но какво точно означава да бъдеш зелен? Има ли екологични изобретения? Колкото по-добре разберем какво означава да бъдеш зелен, толкова по-успешно ще помогнем на околната среда.

Ресурсите на земята се изразходват по-бързо, отколкото можем да ги поддържаме – дърветата, които правят хартия, къщи и мебели, водата, която пием, и естествените метали и съединения, които създават нещата, са примери за ресурсите на земята, които използваме всеки ден. Важна част от това да станем екологични е запазването на ресурсите, които консумираме. Хората в цял свят се обединяват около каузата за спасяване на Земята и запазване на природата. Споделяме с Вас няколко изобретения, от които има и патентовани такива, които са устойчиви и зелени:

Създадена е водна турбина, която може да захранва десетки домове. Тя осигурява енергия 24 часа в денонощието. Проектирана е да захранва селските райони по света. 

Тъй като живеем в консуматорско общество, а голямата консумация предполага и голямо количество отпадъци, с радост можем да споделим с вас, че е патентован контейнер за компост, който превръща боклука в газ. Той произвежда 200 литра газ за всеки литър органичен отпадък. Единственото условие е контейнерът да бъде свързан с къщата чрез газова тръба.

Изобретена е перална машина, която се задвижва от велосипед. Пералнята използва човешка сила и малко количество вода. По този начин се спестява електричество и воден ресурс. 

В нашето ежедневие замърсяването е ежедневие. От сапуна, който отива в канализацията, до опаковките на храните, които изхвърляме, и газовете, които се отделят по време на транспорт. Би било хубаво, ако всеки от нас открие различни начини за намаляване на отпадъците.

Ето няколко иновативни примери за рециклиране и ефективно събиране на отпадъците: 

Старите пластмасови бутилки могат да се превърнат в електрически крушки. Организацията “Liter of Lights” помага на бедните общности в каузата да рециклират пластмасовите бутилки и да бъдат използвани като ресурс за енергия. В бутилките се поставя микросоларен панел и по този начин те се превръщат в електрически крушки.

Произвежда се ядлива водна капсула – изобретение, заместващио пластасовите бутилки, което помага за намаляване на пластмасовите отпадъци. Капсулата е биоразградима. Произвежда се от екстракт от морски водорасли.

Създадени са шушулки с шампоан, без пластмаса, които се предлагат в разтворим филм. Бенджамин Стърн проектира шушулките, когато е на 14 години. Една шушулка от 5 милилитра може да измие коса с всякаква дължина. 

Г-н Trash Wheel (изобретение, което премахва боклука от реките) се захранва от ток или от слънчева енергия. В Балтимор, САЩ, са премахнати над 999 тона боклук, като по този начин речната среда е изчистена и няма отпадъци, които да нарушават естествения хабитат на водните обитатели. 

SaltWater Brewery – пивоварна във Флорида изобретява опаковка за кенчета бира, която е ядлива. Опаковката представлява 6 пръстеновидни контейнера, изработени от ечемик и пшеница. Ако попадне във вода, то тя може да бъде изядена от морските обитатели или безопасно разградена във водата, без да я замърсява. 

Създадени са заместители на еднократните чаши за кафе – включително и в България – има ядливи чаши за кафе, които са веган, и се разграждат в околната среда, без да я замърсяват.

Колкото повече хора работим в каузата за опазване на околната среда, толкова повече възможности и начини ще се откриват пред нас за осъществяването на тази обща цел.

Може да харесате още...