СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ

НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ КЗП ПРЕДЛАГА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ

Детско облекло с връзки

В тази група стоки попадат всички видове дрехи – спортни комплекти, панталони, поли, блузи, детски бански костюми, рокли, пижами и т.н.

В зависимост от това къде са поставени връзките основните рискове докато децата играят на детските площадки,водни пързалки, карат колело , качват се или слизат от превозните средства са рискове от нараняване и удушване.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ, detsko_obleklo

Детски обувки и облекло с дребни части

Много често детското облекло е декорирано с дребни елементи – пайети, камъчета, цветчета, капси и др. и когато те се отделят лесно – със сила по-малка от допустимата за деца то тогава те крият риск за здравето и безопасността на децата – могат да погълнат и вдишат дребните елементи което да доведе до задавяне и задушаване.

drebni_chasti

Стоки грижа за деца

Това са бебешки колички, детски сгъваеми столчета, детски легла, шезлонг за малки деца, детска седалка за кола, детски столчета за хранене с масичка, детски надуваеми раменки, детски проходилки, сгъваема детска масичка за игра и др. Най-често срещаните опасности са нараняване от падане, разкъсвания, порязване, прещипване на пръсти,охлузвания.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ, grija_za_deca

Раменки

Основната опасност за малкото дете е от потъване и удавяне.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ ramenki

Стълби

Риск от падане и сериозни наранявания.

stylbi

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ zapalkiЗапалки

Запалките с необичаен външен вид са например запалки или специфични поставки на запалки, които по своя външен вид приличат на играчки, герои от анимационни филми, пистолети, часовници, телефони, храни или напитки и т.н.Съществува риск от изгаряния и пожар, тъй като запалките са привлекателни за деца особено на възраст под 51 месеца.

Стоки за шега

Това са стоки, от които при използване удря ток – “лоша/груба шега” с външен вид на химикалки, пакетче дъвки, ключодържател, наподобяващ дистанционно за кола, шоколадчета, телбод, електронни игри, фенерчета колички и др. Генерираните върхов ток и импулсни заряди превишават допустимите безопасни норми и уредите трябва да се считат за опасни за здравето и безопасонстта на потребителите.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ stoki_za_6ega

Стоки имитиращи храни

„Стоки, имитиращи храни“ са стоки, които, макар че не са храни, имат форма, мирис, цвят, външен вид, опаковка, етикетиране, обем, количество или размер на храни. Потребителите – особено децата, могат да ги объркат с храни, в резултат на което да ги поставят в устата си, да ги смучат, да отхапят парче от тях или да ги погълнат, което може да съдържа рискове за здравето и безопасността им и да причини например задушаване, отравяне, перфориране или запушване на храносмилателния тракт.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ imitaciq_na_hrana

Скейтборди

Риск от падане и нараняване

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ skejbordi

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ lazerni_pokazalci

Лазерни показалци

Риск за зрението когато се насочва срещу незащитено око.

 

Детски площадки

Най-често срещаните несъответствия:ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ detski_plo6tadki
– Липса на ударопоглъщаща настилка – използвани са цимент и асфалт;
– Наличие на стърчащи и ръждиви крепежни и всякакви други елементи при огради, пейки, пързалки, люлки и др. (като болтове, ламарини, тръби и др.);
– Липса на отделни елементи на съоръжението като: седалки на люлки и пейки, липса на стъпала на пързалки, счупени улеи на пързалки.

Самоделно оборудване

В тази група попадат чукове, триони, бургии, ключове, отвертки, лозарски ножици, кирки, мотики и др. изработени от метал. Риск от нараняване.

oburudvane

Щепсели и контакти – обекти за битови и подобни цели

В тази група попадат щепсели, щекери, предходници, подвижни разклонители без кабел, контакти, куполинги и др. Риск от пожар.

ОСНОВНИ ГРУПИ СТОКИ И НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ОПАСНОСТИ 6tepseli

Може да харесате още...