Конференцията за патентна информация на ЕПВ за пръв път онлайн

онлайн30-тата годишна Конференция за патентна информация на Европейското патентно ведомство е приключила вчера, като за първи път в историята на събитието, тя се е провела онлайн.

Около 300 участници от 38 държави, включително експерти от патентни ведомства и търговски доставчици на патентни информационни услуги, са участвали в поредица от интерактивни презентации и дискусии.

Двудневното събитие първоначално бе планирано да се проведе в Талин, Естония, но премина към онлайн формат в следствие на ограниченията, наложени от пандемията.

Президентът на ЕПВ е говорил за ролята на интелектуалната собственост за стимулиране възстановяването от коронавирус: „Иновациите не само ще намерят решения за управление на пандемията – те също ще стимулират растежа, необходим за изваждането на нашите икономики от рецесията след COVID.“

Една от ключовите теми на тазгодишното събитие е изкуственият интелект (ИИ). В рамките на няколко сесии е било подчертано въздействието на тази технология върху патентната система и са споделени полезни съвети за търсене и анализ на данни, свързани с ИИ.

Останалите включени теми обхващат нововъзникващата тенденция към правни технологични решения, подобрена патентна информация и въздействието върху патентното търсене на новото ISO правило за управление на иновациите.

Представителите на ЕПВ са припомнили на участниците някои от собствените си инициативи във връзка с COVID-19, включително наскоро публикуван пакет от безплатни онлайн ресурси за научни и клинични изследователи, съдържащ целенасочени търсения, патентна статистика и таблици с данни за изтегляне.

Може да харесате още...