Засилена патентна активност, свързана с иновации при батериите

патентни семействаПодобряването на възможностите за съхранение на електроенергия играе ключова роля при прехода към технологии за чиста енергия. Между 2005 и 2018 г. активността, свързана с патентни семейства за батерии и други технологии за съхранение на електроенергия е нараснала със среден годишен темп от 14% в световен мащаб. Това е четири пъти по-бързо от средния растеж за всички технологични области съгласно съвместно проучване на Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Международната енергийна агенция (IEA).

Развитието на иновациите се дължи главно на напредъка при акумулаторните литиево-йонни батерии, използвани в потребителски електронни устройства и електрическите автомобили. По-специално електрическата мобилност насърчава развитието на нови литиево-йонни химикали, насочени към подобряване на мощността, издръжливостта, скоростта на зареждане/разреждане и възможността за рециклиране.

Докладът представя основните тенденции в иновациите за съхранение на електроенергия между 2000 и 2018 г.

Изчисленията са направени по отношение на международните патентни семейства (IPF), всяко от които представлява изобретение с висока стойност, за което са подадени заявки за патент в две или повече патентни ведомства по света. Тъй като заявките за регистрация на патент се подават много месеци или дори години, преди продуктите да се появят на пазара, те често се разглеждат като ранен индикатор за бъдещите технологични тенденции.

Между 2000 и 2018 г. изобретенията, свързани с батерии представляват девет от десет патента за съхранение на електроенергия. Патентната дейност в производството на акумулаторни клетки и свързаните с тях инженерни разработки се е увеличила три пъти през последното десетилетие.

Проучването показва, че фирми от Азия имат значителна преднина в световната надпревара за батерийни технологии, като водещи са японски и южнокорейски компании. Азиатски компании са девет от първите десет заявители на патенти, свързани с батерии, и две трети от топ 25. Петте компании с най-много подадени заявки за патенти (Samsung, Panasonic, LG, Toyota и Bosch) заедно генерират над една четвърт от всички патентни семейства между 2000 и 2018 г.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...