Водещи музикални компании съдят Limewire за космическа сума

Световните лидери на музикални компании – Warner Bros. Records, Sony Music Entertainment, Virgin Records America , BMG Music, Electra Entertainment Group, UMG Recordings съдят Limewire, за 75 трлн .долара.

Limewire,е мрежа за разпространение на музика, която работи на принципа на торентите. Изброените компании са разкрили 11 хиляди файла, които са разпространявани без платени авторски права.

Въпросните компании са изчислили размера на обезщетението по собствен метод, достигайки космическата сума от 75 трлн .долара. Съдията по делото от своя страна определя сумата като абсурдна. В крайна сметка съдебното решение постановява обезщетение, в рамките на 7.5 млн. и 1.5 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени на тринайсетте музикални компании.

В подобен спор възникват няколко важни въпроса. Първо как се с определят щетите от използването на защитено съдържание и методите, по които това изчисление се случва, защото приходите на всички музикални компании на света не биха могли да достигнат сума от 75 трлн .долара за сто години назад.От друга страна важен е въпроса дали мрежите за разпространение на обекти защитени от авторското право си дават ясна сметка за резултатите от такова нарушение.

Този случай може да бъде добър пример за това, че в САЩ има законодателство, което вкарва в съдебна зала нарушители, но дали това законодателство може да се бори със съвременните технологии, само бъдещето ще покаже.

http://download.limewire.com/injunction/Injunction.pdf

http://techcrunch.com/

Home

Може да харесате още...