Рецепти с продукти с географски означения – Унгария
Рецепта, вдъхновена от пушения аромат на Gyulai kolbász, продукт с означението европейско защитено географско указание.
ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász се произвежда от свинско месо, сланина, чесън, черен пипер, сол, семена от ким и сладък и лют смлян червен пипер. Накълцаната смес се пълни в обвивки от свински черва, опушва се върху буково дърво, след което се суши.
Наденицата трябва да е с дължина от 18 до 26 cm и често се продава по двойки с етикет около едно от парчетата.
Ето как да приготвите това апетитно ястие
Съставки
- 1 пакет фини кори (брик)
- 220 g ЗГУ Gyulai kolbász или pároskolbász (фино нарязани)
- 70 g бита сметана
- 4 яйца, сварени и нарязани на кубчета
- 250 g масло (солено)
- 10 g семена от синап (от вида Дижон)
- сол и черен пипер
Надениците със ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász имат малки бучки по повърхността и червеникаво-кафяв цвят. Те са по-скоро компактни и меки, което ги прави лесни за рязане. Разрязаната повърхност представя парченца месо и сланина, равномерно разпределени в сместа. Балансираният вкус и консистенция на наденицата са отличителните ѝ характеристики. Дължи характерния си вкус на процеса на опушване и на няколкоседмичния период на зреене в условията на специфичния местен климат.
Името на наденицата произлиза от името на град Дюла (Gyula) — един от градовете, в които се произвежда, а другият е град Бекешчаба. Регионът се гордее с традиция в производството на зърнени култури и животновъдството, благодарение на своя предимно умерен континентален климат. Историята на ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász подчертава успешната комбинация от вековни традиции с нови технологии и техники.
През 2010 г. Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász получи означението европейско защитено географско указание (ЗГУ). Национални и международни награди, присъждани в продължение на повече от сто години, свидетелстват за репутацията и качеството на този унгарски специалитет.
Източник: Европейска комисия