Рецепти с продукти с географски означения – България

защитено наименование за произходВ последния ден на 2020г ви представяме рецепта, вдъхновена от естествената сладост на Странджанския манов мед, притежаващ защитено наименование за произход.

Странджанският манов мед е дъбов горски мед, произвеждан в защитените гори на Странджа планина в Южна България. Регионът е прочут със своето екологично богатство.

Медът се добива в разгара на лятото, когато благодарение на хармоничното взаимодействие между горската флора и фауна се образува мана — сладко вещество, събирано от медоносните пчели.

Медът е тъмнокафяв със зеленикав оттенък — цветове, които напомнят за неговия произход в дъбовите гори.

Съставки
За салатата
  • 2 топки сирене бурата
  • 300 гр спаначени листа, измити
  • 4 малки глави жълто и червено цвекло, нарязани на кръгчета
  • 6 моркова, разполовени по дължина
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. Странджански манов мед
  • сок от ½ лимон
  • сол, черен пипер и пресен риган
За дресинга
  • 4 с.л. зехтин
  • сок от ½ лимон
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 1 с.л. Странджански манов мед
  • сол, черен пипер

Ето как да приготвите салатата:

Защитено наименование за произход (ЗНП) Странджански манов мед /Манов мед от Странджа

ЗНП арантира, че всички етапи на производството, преработката и подготовката протичат в конкретния регион. Странджанският манов мед в много голяма степен е продукт на природната среда. Производственият процес е неразривно свързан с взаимодействията между флората и фауната на горската екосистема.

В сравнение с повечето видове нектарен мед Странджанският манов мед има наситен цвят и леко горчив вкус, които се дължат предимно на микрофлората в маната. Съставът на маната също така води до изобилие на микроелементи, като калий, магнезий и литий, както и до високо съдържание на антиоксиданти.

Повече за процеса на производство можете да научите от сайта на Европейската комисия.

Може да харесате още...