Проект на постановление за приемане на Наредба за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на марки и географски означения

регистрация на маркиДнес, 31 март 2021г се провежда редовно правителствено заседание. Точка 26 от дневния ред е обсъждане и приемане на внесения от министъра на икономиката Проект на постановление за приемане на Наредба за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на марки и географски означения. Проекта е изготвен с цел привеждане на подзаконовата рамка в съответствие с актуалния Закон за марките и географските означения, , в който е предвидено приемането от Министерския съвет на три наредби, които да детайлизират реда и условията за прилагането на отделни разпоредби от ЗМГО.

През февруари Министерски съвет подложи проекта на обществено обсъждане с аргумента, че приемането му е необходимо в съответствие с промените, настъпили в регулирането на обществените отношения, свързани с осигуряването на закрила на обектите на индустриална собственост, направени с приетите и влезли в сила изменения и допълнения в Закона за патентите и регистрацията на полезните модели /ЗПРПМ/ (Обн. ДВ, бр. 92 от 27 октомври 2020 г.). В ЗПРПМ са направени изменения и допълнения в ЗМГО, които разширяват кръга на лицата, имащи право да извършват действия пред Патентното ведомство лично, както и на лицата, които могат да извършват дейност по представителство в административните производства. Приета е и нова разпоредба, свързана с правилата за предоставяне на документи и кореспонденция като всички горепосочени изменения и допълнения са пряко свързани с начина на оформяне и редът за подаване на заявки за марки и географски означения и в тази връзка е необходимо те да бъдат отразени в предвидената нова наредба.

Приемането на Наредбата за оформяне, подаване и експертиза на заявки за регистрация на марки и географски означения е необходимо и по отношение на създаването на ясни и подробни правила относно съдържанието, оформянето, подаването и експертизата на заявки за регистрация на марки и географски означения, с разпоредбите на ЗМГО, както и за постигането на прозрачност и предвидимост в дейността на административния орган и преодоляване на правната несигурност относно начина на прилагане на правилата на Раздел VI от Глава втора и Раздел II от Глава трета на ЗМГО и увеличаване на бързината и ефективността на процесите по регистрация на обектите на индустриална собственост.

Източник: Министерски съвет

Може да харесате още...