DIGI PAY 2023

Акцентите на конференцията за по-сигурни и достъпни плащания на конференцията DIGI PAY 2023, на която държава и бизнес обсъдиха възможностите за иновации в разплащанията.

Държавата никога няма да бъде преди развитието на технологиите, но важното е да не пречи, това каза министърът на финансите Асен Василев при откриването на шестото издание на конференцията DIGI PAY 2023: https://digipay.bg/. Конференцията обедини държава и бизнес за по-сигурни и достъпни дигитални плащания и успя да събере повече от 300 професионалисти в сферата на финансите, финтех и сигурността. Плащанията на държавата могат да стават чрез отворено банкиране, стана ясно от думите на министъра. Това реално ще намали многократно картовите и банкови такси и ще стимулира българските доставчици на иновативни финтех услуги.

Да направим България истински SANDBOX за новите услуги не само по отношение на достъпност, но и откъм регулаторна рамка или всичко, което не е забранено да е позволено, каза той.
Дигитализацията при нас се случва „доброзорно“, но поставихме началото с електронните ваучери, подчерта министърът.

Подуправителят на БНБ, управление Банково Петър Чобанов посочи, че в България има ¼ ръст в броя на безналичните плащания в страната спрямо през 2022 г. спрямо 2021 година, плащанията с карти са нараснали с 1/3 за същия период. Плащанията през виртуални пос терминали над 50%, в същото време електронното банкиране е нараснало с 40%, а мобилното банкиране е скочило с 30%. Това само показва в каква скорост се развиват иновациите и големите възможности за растеж. По важният според него въпрос е как се използват регулациите и да бъдат моделирани така, че да използват своя потенциал. Чобанов припомни, че отвореното банкиране се прилага у нас от 2018 г., когато се реализира първото плащане от тип сметка в сметка.

Регулациите и държавата по пътя към еврото и развитие на възможностите за иновации

С влизането в еврозоната ще трябва да хармонизираме системите така, че да използваме всички възможности за разплащания. Българската национална банка ще работи за въвеждане на инфраструктурата на еврозоната като сетълмент в реално време. През септември сe присъединихме към платформата за сетълмент на ценни книжа в евро, услугата от типа незабавни плащания в евро. По пътя към еврозоната страната също се подготвя с хармонизиране на платежните системи като се работи по няколко паралелни проекта. Това ще позволява по-лесно проследяване и на държавните пари и правителствения дълг, на всички входящи и изходящи парични потоци, каза Чобанов. В това число по въвеждане на системата БИСЕРА за незабавни преводи в евро и клиентските преводи в евро SEPA. Всичко това ще даде възможност и след 1 януари 2025 г. всички иновации и възможности да бъдат използвани успешно от финтех и финансовия сектор, подчерта Чобанов.

ЕК в търсене на равнопоставеност между финансови и нефинансови институции


Сигурността и предотвратяването на измамите при платежните услуги е много голям приоритет за Европейската комисия (ЕК) и той е определящ в започнатата от ЕК инициатива за промяна на законодателството в областта на платежните услуги, обяви Маркус Метшитцер от Генерална дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари“ към ЕК, който участва на живо в конференция DIGI PAY 2023.  След продължил близо три години процес на задълбочена оценка и анализ за въздействието на втората Директива за платежните услуги (PSD 2), от ЕК започнаха през юни процес за изменение на регламента и надграждане на директивата с трета версия със свои предложения. Те целят намаляване на случаите на измама и злоупотреба с данни, по-широко проникване на отвореното банкиране, решаване на проблемите с прилагането на разпоредби поради липсата на достатъчно яснота.
Маркус Метшитцер съобщи, че от ЕК ще се стремят към подобряване на равнопоставеността между банковите и небанкови доставчици на платежни услуги. Промените предвиждат и по-активна роля на Европейския банков орган (EBA), който да има правото да се намесва по линия на продуктите и контрол над определени характеристики на платежните системи. Работи се и в посока на категоризиране на всички платежни услуги и засилване на наказанията и глобите.

Агенция за изпиране на пари ще контролира 40 финансови институции в Европа

ЕС обмисля създаване на наднационална Агенция за изпиране на пари, която ще наблюдава и контролира на първо време 40 финансови институции в Европа като все още се работи по нейното структуриране като един от най-големите въпроси ще бъде кой ще поеме нейното ръководство. Това каза евродепутатът от Обнови Европа и заместник-председател на икономическата комисия В ЕП Ева Мария Попчева, която се включи онлайн във форума DIGI PAY 2023. Ева Мария Попчева сподели повече и по друга важна тема за по-лесен достъп на малкия бизнес и стартиращите компании до капиталовите пазари. В ЕС се наблюдава фрагментиране на капиталовите пазари и за разлика от други големи икономики има 27 капиталови пазара, което затруднява достъпа на малките компании до инвестиции. В Европа, а и най-вече в България компаниите набират капитал чрез банкови заеми или предприятия. Само 4% от компаниите в Европа набират средства от капиталовите пазари, това създава по-голям потенциал, припомни статистика Попчева. От своя страна евродепутатът от ЕНП. Ева Майдел сподели, че евродепутатите работят усилено по регулацията на изкуствения интелект, който е бъдещето на технологиите.  Регулациите не са свързани непременно със затрудняване работата на бизнеса, те са свързани със създаване на по-защитена среда. Ще продължим да работим за създаване на регулаторни пясъчници или т.н. SANDBOX  във всички държави.
Бизнесът обсъди иновациите в сферата на разплащанията и решенията за сигурност.

До две години въвеждаме цифров портфейл, който ще включва и възможността за разплащания

„До края на годината се очаква да бъде прието изменение на европейския регламент за електронна идентификация eIDAS, а до две години България следва да е транспонирала промените“, съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски по време на конференцията за сигурни и достъпни дигитални плащания DIGI PAY. Конференцията обедини държава и бизнес за по-сигурни и достъпни дигитални плащания и успя да събере повече от 300 професионалисти в сферата на финансите, финтех и сигурността.
Министър Йоловски уточни, че с това изменение на пазара в Европа се очаква да се появи единният цифров портфейл – своеобразно хранилище за данни и документи, включително електронна самоличност, електронна идентификация за разплащания, електронно свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство, медицинска информация и други документи, които могат да бъдат поискани от гражданина, дори в друга страна членка на ЕС.

Електронната идентификация у нас е замислена още през 2016 година, през 2018 г. държавата обявява обществена поръчка, но процедурата е прекратена. В момента с избора на национална идентификационна система в лицето на Евростръст вече започваме да работим и по други направления, посочи министърът. Заедно с МВР работим по дигитална лична карта, с изменението на електронната идентификация даваме по-силен старт на появата на цифров портфейл, шофьорска книжка, здравна книжка, а това е бъдещето, именно в двугодишен срок да внедрим регламента за цифров портфейл. Въпросът е, че дигиталната лична карта идва не с българско законодателство, а с Европейска регулация
Въпросът е, че трябва да поддържаме остарели системи каквато е системата за гражданската регистрация от 1977 година, което затруднява трансформацията, докато държави като Естония започват отначало, подчерта министърът.

На конференцията организаторите представиха каузата в подкрепа на Центъра за безопасен интернет, единствената професионална организация, която защитава децата в Интернет и развива техните умения и устойчивост към онлайн рисковете. Центърът обучава родители и учители как да учат децата да разпознават рисковете и да се справят с тях. Единственият у нас Консултативен телефон за онлайн безопасност  124 123. С всяко дарение помагаме на Центъра да обучи още едно дете как да се пази в интернет.
Това може да се случи чрез плащане сметка към сметка на основата на отворено банкиране с платформата IrisPay, за да видим напрактика как отвореното банкиране се прилага у нас. Дарете с линк: https://paybyclick.irispay.bg/#/payment/link/588e5adb8a934edf80560d7286c725de.

Партньори на събитието са Асоциацията на сертифицираните експерти по разкриване на измами (ACFE Bulgaria), Българската финтех асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании, Българската E-commerce асоциация.

Може да харесате още...