Изложба „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби“ – САМСИ, София

Бюрото на Европейския парламент в България и Национална галерия/ Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ) Ви канят да посетите изложбата „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби“. Изложбата включва 10 произведения на съвременното изкуство от български автори, предложени за откупуване за художествената колекция на Европейския парламент. Откриването ще се състои на 20 септември, сряда, от 18.30 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство на бул. „Черни връх“ 2. Творбите може да видите до 22 октомври.

Авторите на номинираните произведения са десет талантливи български жени-творци: Бора Петкова, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Елизабет Талауер, Леда Ванева, Леда Старчева, Мария Налбантова, Марта Джурина, Невена Екимова и Рада Букова.

Селекцията на новите български постъпления е направена от независими експерти, както и от експерти от водещи културни институции: Ния Табакова (Държавен културен институт към Министъра на външните работи), Долорес Дилова (Съюз на българските художници), Мартин Косташки (Национална галерия) и Венелин Шурелов (Национална художествена академия) номинират автори, водени от критериите и изискванията за селекция на произведения за конкурсната сесия, а именно: да са жени-творци от България, да работят със съвременни артистични похвати и чрез творбите си да разглеждат актуални теми и сюжети, които кореспондират с европейските ценности. Предложените автори са утвърдени както в България, така и в чужбина; те са талантливи, прогресивни и имат изразена чувствителност към световните проблеми.

След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.

Допълнителна информация

Художествената колекция на Европейския парламент (ЕП) е създадена през 1980 г. по инициатива на Симон Вейл, първия председател на ЕП, избран чрез преки избори.

ЕП се гордее с културното многообразие на Европейския съюз и подпомага всички действия, насочени към утвърждаването му. Целта на колекцията е на европейско ниво да се развие традиционната за националните парламенти практика за закупуване и популяризиране на съвременни произведения на изкуството, представящи националните художествени постижения.

В продължение на повече от четиридесет години ЕП е придобил над 500 представителни произведения от държавите − членки на ЕС, поставяйки акцент върху млади обещаващи художници в началото на кариерата им. Колекцията на ЕП е обогатена и с повече от 120 дарения от националните парламенти и различни организации.

Благодарение на новоприсъединилите се към ЕС държави членки колекцията се разширява значително. През 2011 г. ЕП се сдоби с творби от България и Румъния. Първите постъпления (общо 13 на брой) от български художници бяха представени в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство през същата година.

Може да харесате още...