9 май – Ден на Европа

Денят на Европа отбелязва годишнината от Декларацията на Шуман от 9 май 1950 г., с която се поставя началото на Европа по пътя й към днешния Европейски съюз.

9 май е символична дата. С нея се отбелязва много важен крайъгълен камък в историята на Европейския съюз. Поставена е основата на ЕС, такъв както го познаваме днес, следващ два основни принципа: мир и солидарност.

През 1950 г. европейските страни бавно се възстановяват от човешкото и икономическото опустошение, причинено от Втората световна война.
Група европейски политици, повечето от които са преживели опустошенията на двете световни войни, споделят визия за обединена Европа, която ще предотврати бъдещи конфликти между европейските държави. Алчид де Гаспери, Роберт Шуман, Жан Моне и Конрад Аденауер са четиримата основатели на ЕС, които по-късно са наречени негови бащи.

Робърт Шуман, под чието ръководство е написана декларацията, е германец по рождение, но става френски гражданин през 1919 г., след като районът Елзас-Лотарингия е върнат на Франция.

След войната той се заема с националната политика на Франция и заема редица високопоставени постове: първо като министър на финансите, като министър-председател през 1947 г., като външен министър от 1948-1952 г. и след това като министър на правосъдието от 1955-56 г.

На 9 май 1950 година, от позицията на френски външен министър, Робер Шуман обявава създаването на пъвата наднационална европейска организация – Европейска общност за въглища и стомана, поставена под контрола на общ висш орган.

Стремежът на новоформираната общност е страните да споделят производството на въглища и стомана, за да направят войната „не просто немислима, но материално невъзможна“.

Призивът му е чут в цяла Европа и други европейски страни също се присъединяват към инициативата, поставяйки основите на траен мир.

Декларацията на Шуман и моделът на международно сътрудничество в нейната основа са първата стъпка по пътя към днешния Европейски съюз. Шуман става и първия председател на Европейската парламентарна асамблея (1958 – 1960).

Честит празник на Европа!

Може да харесате още...