ЕПВ: Сградата ни във Виена ще стане CO2 неутрална

Проектът беше представен по случай тазгодишния Международен ден на гората и Часът на Земята.

Европейското патентно ведомство обяви, че ще обнови напълно сградата си във Виена в съответствие с най-високите екологични стандарти. Оборудвана с най-новите технологии и със собствено производство на зелена електроенергия, сградата ще може напълно да компенсира генерираните от нея емисии на СО2.

„Подофисът във Виена играе важна роля за Европейското патентно ведомство от откриването му през 1991 г. С настоящия проект ние потвърждаваме ангажимента си към този оживен град. Решението да се запази оригиналната бетонна конструкция на сградата, вместо пълно разрушаване и новото строителство, ще доведе до приблизително наполовина намалени въглеродни емисии. Нашите планове да трансформираме сградата в устойчива, отговарят на най-високите изисквания на сертифицирането BREEAM*,“ каза президентът на EPВ Антонио Кампинос.

Първите строителни мерки са започнати още през ноември 2022 година. Приключването и въвеждането на сградата в експлоатация е предвидено за последното тримесечие на 2024г.

Освен зелената електроенергия, която ще захранва сградата на 100%, се предвижда и изграждането на термопомпена система. През зимата системата ще извлича топлина чрез сонди на 200 метра под основата на сградата. Така ще бъде подсигурено отоплението. Същата система ще осигурява и охлаждане през лятото с промяна на посоката на потока.

Предвидената фотоволтаична инсталация, разположена на покрива, ще произвежда 50% повече електроенергия. Излишъкът ще се подава на местната електропреносна система. По този начин ще бъде спомогнато за допълнително намаляване на въглеродни емисии от други източници.

Поддържането на оптимална влажност на въздуха също е от съществено значение за добрия микроклимат. Предвидени са резервоари за събиране на дъждовна вода, която ще се ползва за напояване на стайна растителност. Така, освен оптимална влажност на въздуха, растенията ще подпомогнат за по-голямата екологичност на сградата.

*BREEAM, съкратено от Building Research Establishment Environmental Assessment Method, е метод за оценка на устойчивостта, който се използва за генерално планиране на проекти, инфраструктура и сгради.

Може да харесате още...