26 април – Световен ден на интелектуалната собственост

ден на интелектуалната собственост

Според официалния сайт на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС/WIPO) “Световният ден на интелектуалната собственост се отбелязва ежегодно на 26 април.” Събитието е създадено през 2000 година, по информация от СОИС, за да „повиши осведомеността за това как патентите, авторското право, търговските марки и дизайните влияят върху ежедневния живот“ и „да празнуваме творчеството и приноса на създателите и иноваторите за развитието на обществата по целия свят“. 26 април е избран за дата за Световен ден на интелектуалната собственост, тъй като съвпада с датата, на която Конвенцията за създаване на Световната организация за интелектуална собственост влиза в сила през 1970 година.

През 2022 година Световния ден на интелектуалната собственост ще бъде под мотото “Интелектуалната собственост и младежта заедно с иновации за по-добро бъдеще”. Фокусът е върху изследване на това как тези иновативни, енергични и креативни умове водят до положителна промяна.

Всеки бизнес, всяка иновация, всяко обещаващо начинание започва с идея, с мисъл за нещо ново. Следва развитие на бизнес план, стриктен подход за всяка следваща стъпка на генератора на тази идея. Всеки собственик на бизнес, било то малък, среден или голям, е наясно с всички първи малки и след това големи стъпки, през които се е наложило да мине през времето. С развитието на тази идея, цялото старание се превръща в интелектуална собственост, носеща доходи, даваща работни места и просперираща, трябва да бъде защитена.

Тазгодишното отбелязване на Световния ден на интелектуалната собственост бе повод за разработване на кампания на СОИС, насочена към млади изобретатели, създатели, предприемачи. Основен фокус на кампанията на организацията е тези млади хора да разберат как могат да използват правата на интелектуална собственост, за да постигнат целите си, да генерират доходи, да създават работни места, да се справят с местните и глобалните предизвикателства и да подкрепят общностното и националното развитие. Кампанията на СОИС се състои в номиниране на млади иноватори в платформа в сайта им, чрез публикуване на графично и видео съдържание за млади хора до 35 години, които правят иновации за по-добро бъдеще.

В началото на март 2022 г. СОИС призова младите хора по света да споделят своите възгледи за това как иновациите и интелектуалната собственост могат да подкрепят едно по-добро бъдеще. Резултатът са 142 получени заявки за участие от представители на 63 държави. Заданието за участниците в конкурса бе да изпратят 90-секундно видео, показващо как иновативните решения, подкрепени от правата на интелектуална собственост, се справят с дадено предизвикателство, което се явява малко или много като пречка за младите хора, например изменението на климата, глобалното здраве, устойчив живот, овластяване на младите хора и развитие на общността.

В сайта на СОИС протече гласуване за участниците, а победителите ще бъдат обявени на 26 април 2022 година на събитие за Световния ден на интелектуалната собственост в централата на СОИС в Женева, Швейцария.

Победителите ще получат награди, както следва:
  • Първа награда: Дигитално оборудване на максимална стойност от 5000 CHF (или равностойността му в друга валута).
  • Втора награда: Дигитално оборудване на максимална стойност от CHF 3000 CHF (или неговата равностойност в друга валута).
  • Трета награда: Дигитално оборудване на максимална стойност от CHF 1000 CHF (или неговата равностойност в друга валута).
  • Топ 10 печеливши видеоклипа ще се възползват от възможностите за обучение, предлагани от Академията на СОИС.

Тазгодишната програмата за отбелязване на Световния ден на интелектуалната собственост ще включва:

1.Разговор с Кати Видал, заместник-министър по търговията за интелектуална собственост и директор на Службата за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO); Шира Перлмутър, Регистър на авторските права (директор на Службата за авторско право на Съединените щати в Библиотеката на Конгреса); и Дарън Танг, генерален директор на Световната служба за интелектуална собственост, за това как да се популяризира възприемането на интелектуалната собственост сред младите иноватори.

2.Дискусии относно подкрепата за защита на интелектуалната собственост и информираност в устойчивите технологии.

3.Презентации от американски законодатели относно текущите инициативи за интелектуална собственост пред Конгреса.

Световният ден на интелектуалната собственост се отбелязва ежегодно и предлага платформа за възможност да се разгледа ролята, която правата на интелектуална собственост играят в насърчаването на иновациите и творчеството.

Може да харесате още...