Искове към Google и Facebook заради съдържание, защитено с авторско право

съдържание, защитено с авторско правоMедийните компании в Дания се обединяват, за да договорят Google и Facebook да плащат за публикуването на техни новини. Това е първи опит в Европа да се отправят колективни искове към технологичните гиганти за използване на съдържание, защитено с авторско право.

Пред Ройтерс, Stig Orskov, главен изпълнителен директор на медийната компания JP/Politikens Hus, заявява: „Ние вярваме, че колективното управление на нашите права ще даде най-добрата и най-справедлива стойност по отношение на използването на нашето съдържание от големите технологични компании„. Преговорите с Google и Facebook са насрочени за петък, 2 юли.

Вдъхновението за инициативата отчасти идва от музикалната индустрия, уточнява Stig Orskov, имайки предвид музикантите, които колективно договарят права със стрийминг услуги за музика като Spotify.

Ходът на датските медии идва след промяна в директивата на ЕС за авторско право, според която платформите за споделяне като Google и Facebook да трябва да инсталират филтри, за да попречат на потребителите да качват защитени с авторско право материали, например новини.

Платформите могат да бъдат съдени за предоставяне на достъп до съдържание, нарушаващо авторски права, дори когато то е качено от техните потребители. Критиците на промяната казват, че филтрите са скъпи и могат да доведат до неправилно блокиране.

С поред Европейската Комисия, член 17 на Директивата ще се прилага само за доставчици на онлайн услуги и доставчици на онлайн аудио и видео стрийминг, които печелят от произведения, защитени с авторско право, качени на платформите от техните потребители.

Онлайн енциклопедии с нестопанска цел и образователни органи, софтуерни платформи с отворен код и онлайн пазари ще бъдат освободени от отговорност по новата разпоредба.

Освен това компаниите могат да избегнат отговорност, ако могат да докажат, че са направили всичко възможно, за да получат разрешение за използване на произведения, защитени с авторско право и са действали бързо, за да премахнат съдържанието, когато са били уведомени.

Източник: Информационна агенция Ройтерс

 

Може да харесате още...