Дюбелът – малко изобретение с широко приложение

изобретениеАртур Фишер е един от най-плодотворните изобретатели в света с над 1100 заявки за регистрация на патент и полезен модел само в Германия и безброй други по света. Най-известното му изобретение е разширяваща се пластмасова версия на дюбела, известен също като „дюбел на Фишер“, през 1958 г.

Това малко изобретение революционизира строителната индустрия като дава просто и ефективно решение за закрепване на предмети към стени, направени от бетон, тухли или други твърди материали. Дюбелът на Фишер се състои от малък пластмасов цилиндър с крила от външната страна, които се разширяват, когато се поставят в отвор в стената. Това създава здрава и сигурна основа за винтове, пирони или друг вид закрепване. Иновацията води до фундаментални промени в стоителната индустрия и реновирането на дома, най-вече като прави закрепването на предмети към стените много по-лесно и по-безопасно.

Фишер има и множество други изобретения и патенти, едно от които е фотография със синхронизирана светкавица. Подтикнат от невъзможността да снима малката си дъщеря на закрито, неговата идея е да синхронизира електронна светкавица със затвора на камерата. В последствие, технологията е закупена от компанията за фотоапарати Agfa.

Друго интересно изобретение на Фишер са играчки, с които децата могат да играят, без родителите да се притесняват какво може да се случи, ако попаднат в устата на детето. Тези отляти строителни блокчета са направени от картофено нишесте и естествен хранителен оцветител.

Артур Фишер е носител на Европейската награда за изобретател 2014 г. в категорията за цялостен принос.

Може да харесате още...