Шестото издание на конференцията DIGI PAY 2023

Шестото издание на конференцията DIGI PAY 2023 се проведе на 5 октомври 2023 година.

Кои са иновациите в разплащанията?

Отвореното банкиране разкрива възможности за всички сектори, бизнесът ще научи повече за потенциала на мобилното банкиране

Кои са иновациите в разплащанията ще обсъдят лидерите в сектора на шестото издание на конференцията DIGI PAY 2023 на 5 октомври в Интер Експо Център, София: https://digipay.bg/.

Отвореното банкиране и незабавни плащания дават възможност да получавате пари реално за 10 секунди. Към момента у нас всяка 5-та транзакция е незабавна като този дял ще расте динамично, коментира Даниел Алексиев, директор „Финтех услуги“ на БОРИКА. Той ще бъде един от ключовите лектори на конференцията и заедно с Михаела Темелкова, управляващ директор пазар „Ежедневно банкиране“, ДСК ще споделят за въвеждането на незабавните плащания в България. Това е иновация, която оказва влияние върху целия банков и финансов сектор в страната, което е от изключителна отговорност и за сигурността на плащанията. Само за две години незабавните плащания blink вече имат 100% достижимост и пазарно проникване от 20%, при средно европейско ниво от 14,38%, съобщи Алексиев. Така от една от последните държави, внедрили незабавните плащания, България вече е сред първите в Европа.

„Проектът за незабавните плащания ще продължи да се развива и на негова база предстои да се предложат още много нови за нашия пазар услуги като  плащанията по мобилен номер, т. нар. P2P, e-commerce и плащания при търговци през Blink, почасово паркиране, транспорт, вендинг, дарения и плащания на физически ПОС терминал при търговец посредством NFC или QR код“, коментира Алексиев.

Тазгодишното събитие цели да разгърне в детайл някои от големите теми, касаещи съвременните финансови механизми за иновации в разплащанията.

Акцент върху отвореното банкиране –Open Banking ще постави Любомир Атанасов, един от експертите в областта и ръководител стратегии и специални проекти в първата българска компания еднорог Payhawk. Компанията е с фокус върху контрол и прозрачност на бизнес разходите. Сред въпросите, на които ще даде отговори са как Payments Initiation Service може да бъде сигурен и удобен метод за захранване на сметката ви. Account Information Service (AIS) пък предоставя възможност за показване на наличност по външни сметки в самата платформа и проверяване на налични средства по външни сметки при заявяване на кредитна карта. В сравнение с алтернативата клиентите да споделят банкови извлечения (напр. чрез имейл), този метод осигурява по-голямо удобство и сигурност.”, споделя Любомир Атанасов.

“В бъдеще, решението би могло да позволи категоризиране на разходите за създаване на опростен отчет за доходите. В допълнение, моделите на харчене могат да бъдат анализирани и лесно да се направи прехвърляне на разходите от една платформа към друга. Занапред планираме нещо още по-вълнуващо, а именно да започнем да експериментираме с променливи повтарящи се плащания (VRP), както правят вече в Обединеното кралство. Тази възможност за съжаление още не се използва в Европа.” допълни още Атанасов.

Но както се развиват иновациите, така се развиват и технологиите за тяхното атакуване.

За ефектите от промените в начините на банкиране и новите заплахи от измами на конференцията ще разкаже Горан Ангелов, основател и изпълнителен директор на IBS България.

Заедно с темите отворено банкиране и предотвратяване на измами, за първи конференция в България засяга и темата за прането на пари. Борба с прането на пари – нов надзор Европейска агенция AMLA ще е фокус в изказването на Ева Мария Попчева, евродепутат от Испания, част от групата Обнови Европа в Европейския парламент. Очакваме на живо в дискусията за предотвратяване на измами и използване на изкуствен интелект да се включи Ева Майдел, евродепутат от Групата на ЕНП в Европейския парламент. Защита на данните и използването на дигитален портфейл у нас и в Европа ще предложи Романа Йеркович от Хърватия, част от групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент. Традиционно за актуалните измами ще говори Светлин Лазаров, ръководител на отдел „Дигитални анализи и киберразузнаване“ към Дирекция „Киберпрестъпност“, ГДБОП- МВР За първи път очакваме да се включи Анелия Тодорова, началник на отдел „Изпиране на пари“ в ГДБОП-МВР. С нея ще говорим за тенденциите и предизвикателствата в сферата на противодействието на изпирането на пари и използване на дигитални плащания и възможностите за публично-частно партньорство.

Може да харесате още...