Вицепрезидент на френска компания, номиниран за Европейски изобретател 2015

изобретателФранцузинът Jean-Christophe Giron е вицепрезидент по R&D и разработване на продукти на революционните “интелигентни” SageGlass. Изобретателят и неговия екип от базираната в САЩ компания SAGE Electrochromics са разработили електронно оцветяемо стъкло, което позволява на естествената светлина да прониква в сгради с открит изглед навън, като едновременно с това блокира вредните лъчи, поддържа нивата на топлина ниски и позволява на живущите да пестят енергия.

Това ново смарт стъкло променя нивото си на прозрачност, за да контролира количеството светлина, което да влиза в сградата. За разлика от предишни изпълнения на технологии за оцветяемо стъкло, които променят цвета автоматично, когато се достигнат определени прагове на топлина и светлина, SageGlass може да бъде регулирано в зависимост от предпочитанията на потребителя. Иновацията обещава да съкрати с около 30% потреблението на енергия в сградите в сравнение с използването на обикновено стъкло за прозорци.

Обществени ползи

Сградите са отговорни за зашеметяващите 40% от световното потребление на енергия, но поставянето на SageGlass може значително да се намали енергията, необходимата за поддържане на функционалното пространство за работа или живеене. Имайки предвид разходите по решения с пълно затъмняване като щорите (монтаж, поддръжка и ремонт), разходите по SageGlass costs са същите или дори по-ниски от тези за традиционните прозорци. Освен това изобретението съхранява ценните предмети, намиращи се в сградите като блокира 98% от слънчевата радиация, която води до избледняване на интериора.

Икономически ползи

изобретателSageGlass вече оказва голямо влияние върху няколко архитектурни проекти, като Kimmel Center за изпълнителски изкуства, във Филаделфия, Пенсилвания, Административната сграда за общи услуги във Вашингтон и центъра Dow Corning Solar Energy Exploration and Development Centre в Сенеф, Белгия. В Kimmel Center, SageGlass поддържа вътрешни температури приятни въпреки допълнителното количество слънчева енергия от високия 45 метра барел сводест стъклен покрив.

Любопитен факт за кандидата за Европейски изобретател 2015 Jean-Christophe Giron е, че той е запален колекционер на естествени кристали и притежава богата колекция от кристали с вторични минерали на олово и цинк, които са били събирани в САЩ и по цял свят.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...