Стоунхендж може да бъде лишен от статут на световно културно наследство

световно културно наследствоОбединеното кралство започва да губи световната си репутация за запазване на своите „несравними“ исторически ценности. Стоунхендж се очаква да бъде следващия обект, който да загуби желания статут на световно културно наследство след Ливърпул.

Министрите на страната са били предупредени, че заветния каменен кръг на Уилтшир ще бъде включен в списък „в опасност“, предшественик на лишаването от статут на световно културно наследство. Ценния статут ще бъде премахнат, ако се осъществи план за тръбен тунел на стойност 1,7 милиарда британски лири.

Органите, имащи отношение към културното наследство са заявили, че ЮНЕСКО ще следи по-близо останалите 31 обекта в Обединеното кралство. Те включват Двореца Уестминстър и градините Кю, след като Ливърпул стана едва третото място за близо 50 години, което бе лишено от статута се на световно културно наследство.

Крис Бландфорд, президент на World Heritage UK:

Това са места с международно значение. Те са най-доброто от най-доброто от нашето културно наследство. Във време, когато сме извън [Европейския съюз] и искаме да бъдем взимани на сериозно в международен план, защо да не използваме тези невероятни активи с такова значение, за да ни помогнат за това?

Ръководството на ЮНЕСКО отправи критики към правителството на Обединеното кралство, че не е „изпълнило задълженията си“ за защита на викторианската брегова линия на Ливърпул.

Конвенцията на ЮНЕСКО за световното културно наследство, по която Обединеното кралство е страна, насърчава правителствата да създадат национални фондации, които да осигурят финансиране за своите културни ценности. Обединеното кралство няма такъв орган.

Очаква се Стоунхендж да бъде лишен от статута си, ако тунела от две мили бъде построен, както е планирано. Транспортният секретар Грант Шапс дава зелена светлина за проекта през ноември, въпреки предупрежденията на Юнеско, че той ще окаже „неблагоприятно въздействие“ върху историческата стойност на района. Очаква се Върховният съд да реши до седмици дали проекта може да продължи.

По материали на вестник Гардиън


В продължение на много години Европа подкрепя инициативи за по-добър онлайн достъп до богатото европейско културно наследство, като използва съвременни цифрови техники. Повече за портал в тази връзка, създаден от Службата на ЕС за интелектуална собственост EUIPO, можете да прочетете ТУК.

Може да харесате още...