Рецепти с продукти с географски означения – Унгария

Рецепта, вдъхновена от пушения аромат на Gyulai kolbász, продукт с означението европейско защитено географско указание.

Изображение: Лого на защитеното географско указание (ЗГУ) ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász се произвежда от свинско месо, сланина, чесън, черен пипер, сол, семена от ким и сладък и лют смлян червен пипер. Накълцаната смес се пълни в обвивки от свински черва, опушва се върху буково дърво, след което се суши.

Наденицата трябва да е с дължина от 18 до 26 cm и често се продава по двойки с етикет около едно от парчетата.

Ето как да приготвите това апетитно ястие

Съставки
  • 1 пакет фини кори (брик)
  • 220 g ЗГУ Gyulai kolbász или pároskolbász (фино нарязани)
  • 70 g бита сметана
  • 4 яйца, сварени и нарязани на кубчета
  • 250 g масло (солено)
  • 10 g семена от синап (от вида Дижон)
  • сол и черен пипер

Надениците със ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász имат малки бучки по повърхността и червеникаво-кафяв цвят. Те са по-скоро компактни и меки, което ги прави лесни за рязане. Разрязаната повърхност представя парченца месо и сланина, равномерно разпределени в сместа. Балансираният вкус и консистенция на наденицата са отличителните ѝ характеристики. Дължи характерния си вкус на процеса на опушване и на няколкоседмичния период на зреене в условията на специфичния местен климат.

Името на наденицата произлиза от името на град Дюла (Gyula) — един от градовете, в които се произвежда, а другият е град Бекешчаба. Регионът се гордее с традиция в производството на зърнени култури и животновъдството, благодарение на своя предимно умерен континентален климат. Историята на ЗГУ Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász подчертава успешната комбинация от вековни традиции с нови технологии и техники.

През 2010 г. Gyulai kolbász или Gyulai pároskolbász получи означението европейско защитено географско указание (ЗГУ). Национални и международни награди, присъждани в продължение на повече от сто години, свидетелстват за репутацията и качеството на този унгарски специалитет.

Източник: Европейска комисия

Може да харесате още...