Потребителите казаха тежката си дума – Патентно ведомство не работи добре!

Патентно ведомствоВ края на 2020 Патентно ведомство на Република България получи оценка цялостната си дейност – лоша администрация.

Слабата оценка на потребителите е продиктувана от редица нелогични решения на ведомството, последното от които е въвеждане на задължителен квалифициран електронен подпис (КЕП) при използване на електронни услуги.

В свое отворено писмо до ПВ адвокат Атанас Костов, кандидат за кмет на град Пловдив посочва: „В ерата на изкуствения интелект, в която се намираме – надявам се да наблюдавате сайтовете на WIPO и EUIPO и техните тенденции, няма електронни подписи уважаеми!“ Така е наистина – нито Световната организация за интелектуална собственост, нито Службата на ЕС за интелектуална собственост, нито дори Съда на ЕС работят с електронен подпис.

Как успяхте с Вашия невероятен интелектуален потенциал да направите най-работещия, иновативен административно сайт в България, едно електронно нищо.“

Необходимостта от използване на квалифициран електронен подпис излишно затормозява работата на гражданите и представителите по индустриална собственост в работата им със сайта на Ведомството. Силно ограничава възможностите за реакция при извънредно стечение на обстоятелствата.

Не просто е задължително да притежавате електронен подпис. Ако се наложи в последния момент да опълномощите някого да поднови патент например, услуга, за която надлежно си плащате съответната такса, то трябва да намерите такъв, който в момента разполага с КЕП. В противен случай рискувате да пропуснете срока и да загубите права.

Електронните услуги, предоставяни от Патентно ведомство на Република България „не са нещо лесно и нещо в услуга на гражданите. От днес те са поредния бюрократичен анахронизъм, в търсене на чекмеджето с електронния подпис, който може би всеки български гражданин трябва да си държи в джоба, “за да е лесно”!“ – адв. Атанас Костов.

Може да харесате още...