Подвеждащи фактури за услуги по марки и дизайни

марки и дизайниПотребителите получават все по-голямо количество нежелани писма от дружества, които изискват заплащане за услуги за търговски марки и промишлени дизайни, напр. публикуване, регистрация или фирмени указатели.

На уеб страницата на Ведомството за европейски марки и дизайни OHIM е публикуван списък с дружествата или регистрите, срещу които са постъпили оплаквания от потребители за получаване на подвеждащи фактури (заедно с копия на самите фактури). Имайте предвид, че тези услуги не са свързани с други официални услуги за регистрация на марки или дизайни, предоставяна от публичните органи в Европейския съюз, например OHIM.

Ако получите писмо или фактура, проверете внимателно какво ви се предлага, както и дали източникът е действителен. Имайте предвид, че OHIM никога не изпраща фактури или писма на потребителите си с искания за директни плащания за услуги.

Ако имате и най-малки съмнения или откриете нови случаи, консултирайте се с правните си представители или се свържете с Ведомството за марки и дизайни на Общността.

OHIM

Учредена през 1994 г. агенция на Европейския съюз, базирана в гр. Аликанте (Испания), която се занимава с регистрацията на търговски марки на ЕС (на английски: European Union trade mark – EUTM) и промишлени дизайни на ЕС (на английски: registered Community design – RCD), за територията на целия Европейски съюз.

Ведомството за европейска марка и дизайн OHIM получава и обработва средно около 115 000 заявления за търговска марка и 85 000 заявления за промишлен дизайн на година. Освен правата върху търговските марки и дизайните на ЕС, Службата управлява и Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост и базата данни за осиротели произведения.

Източник: OHIM

Може да харесате още...