Консорциум за достъпни книги – да сложим край на „глада за книга“ на слепите хора

Accessible Books ConsortiumСветовната организация за интелектуална собственост (СОИС) и група ключови партньори стартират нов съюз, за увеличаване  броя на книги в достъпен формат за използване от стотици милиони слепи хора по целия свят, повечето от,  които живеят в по-слабо развитите региони.

Партньорите на Консоруциума за Достъпа на Книги – Accessible Books Consortium (ABC), официално откриха церемонията днес  в Женева.

ABC е бил създаден за да допринесе относно изпълнението на договора Маркеш, към  улесняване  достъпа до книги за лица които, са слепи или с увредено зрение. Договорът от Маракеш беше приет  от членовете на СОИС  на 27 юни 2013 г. и ще влезе в сила, след като бъде  ратифициран от 20 държави- членки.

„Стартирането на Консорциума на Достъпна Книги подсилва  глобалните  усилия за увеличаване на броя на книгите,  достъпни за ползване от хора с увреждания „, каза генералният директор на СОИС Франсис Гъри. „Ние сме доволни, че заинтересованите страни на ABC са напълно решени  да си сътрудничът  и гарантираме  успехът на тази инициатива“, добави той.

Според Международния  съюз на слепите, над 90% от всички публикувани материали са недостъпни за  незрящи или хора с ниско зрение. Този недостиг на публикувани произведения в достъпни формати е посочен като „глобален глад за книги“.

„ Консорциума за достъпни книги  предлага практичен начин за справяне с огромния проблем на липсата на книги в достъпен формат в света днес“, заяви г-жа Marian Diamond, Бивш президент на Световния съюз на слепите и председателя на Международния алианс на хората с увреждания. „

„Липсата на книги в достъпен формат е истинска бариера за образование и заетост за слепи и хора с увредено зрение в развиващите се и най-слабо развитите страни,“ каза г-н Dipendra Manocha, председател на DAISY форум на Индия. Той отбеляза, че чрез сътрудничество между заинтересованите лица може да се сложи край на глада за книгите“.

ABC  включва следните представителни организации: Световния съюз на слепите, DAISY Консорциум, Международен форум на авторите , Международната федерация за възпроизвеждане на права,  , и Международната асоциация на  издателите .

Източник: СОИС

Може да харесате още...