Патентни семейства за нисковъглеродни енергийни технологии

патентни семействаБроят на патентите за изобретения, свързани с нисковъглеродни енергийни технологии по света, нараства средно с 3,3% годишно през периода 2017-19. Това показва ново съвместно проучване, публикувано от Европейското патентно ведомство (ЕПВ) и Международната агенция за енергетика (IEA).

Средният годишен темп на растеж на патенти, свързани с ниски въглеродни емисии през последните години е само една четвърт от това, което е бил преди десетилетие (+ 12,5% за 2000-13 г.). Това предполага, че са необходими допълнителни иновации в широк спектър от нисковъглеродни енергийни технологии, за да се увеличи наличността и разнообразието на технологиите и да се намалят разходите.

Тенденции в енергийните иновации

Докладът представя основните тенденции в нисковъглеродните енергийни иновации между 2000 и 2019 г., измерени по отношение на международните патентни семейства. Всяко от тях представлява изобретение с висока стойност, за което са подадени заявки за патент в две или повече патентни ведомства. Тъй като заявките за патент се подават много месеци или дори години, преди продуктите да се появят на пазара, те често се разглеждат като ранен индикатор за бъдещите технологични тенденции.

От 2000 г. насам предприятията по целия свят са подали заявки за над 420 000 патента в областта на нисковъглеродната енергия. Най-големите сектори на крайно потребление на патенти за чиста енергия през 2000-19 г. са транспортът (общо 116 000 IPF през 2000-19 г.), следвани от технологии за енергийна ефективност за индустриалното производство (86 000 IPFs).

Възходът на електрическите автомобили стимулира иновациите

Ключов двигател на иновациите през последното десетилетие е развитието на технологиите, свързани с електрическите автомобили, стимулирано в значителна степен от напредъка при акумулаторните литиево-йонни батерии. След 2011г броят патентни семейства при електрическите превозни средства изпреварва този на други технологии за чиста енергия за автомобили.

Делът на регистрираните патентни семейства при технологиите за чиста енергия, генерирани от изследователски институции (университети и публични изследователски организации) се е увеличил (от 6,6% между 2000 и 2009 г. на 8,5% между 2010 и 2019 г.).

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...