Европейският парламент одобри прехвърляне на обсерватория за фалшифициране и пиратство

фалшифициране и пиратствоВчера, 14.02.2012г., Европейският парламент одобри предложението, Европейската обсерватория за фалшифициране и пиратство да бъде прехвърлена към OHIM, както и да бъде променено името и на Европейска обсерватория за нарушения на правата върху интелектуалната собственост.

Президентът на OHIM Антонио Кампинос каза, че Обсерваторията ще действа като надежден и независим орган, осигуряващ „по-добро разбиране на интелектуалната собственост“.

Преди да се финализира, прехвърлянето, за което бе гласувано с голямо мнозинство от членовете на Европейския парламент, формално трябва да бъде прието и от Съвета на Европейския съюз според нормалната правна процедура.

След гласуването в Съвета, което се очаква да протече на среща, която все още трябва да се потвърди от датското председателство, Наредбата ще бъде подписана от Президентите на Парламента и Съвета и ще влезе в сила двадесет дни след публикуването и в Официалния Журнал.

Очаква се Европейската обсерватория за фалшифициране и пиратство да гарантира, наред с други неща, събирането на анализи и разпространяване на актуални, обективни и достоверни данни относно стойността на правата върху интелектуална собственост и нарушенията на тези права. Както бе заявено от Еврокомисаря по вътрешен пазар Michel Barnier, по време на посещението му в OHIM миналата седмица, приоритетът трябва да бъде да „разбираме, обясняваме и действаме“, за да защитим креативността и иновациите.

Източник: OHIM

Може да харесате още...