Съмнения за нелоялна конкуренция

Дистрибутор на паста за зъби Колгейт има съмнения за нелоялна конкуренция от страна на търговец colgateДистрибутор на паста за зъби Колгейт има съмнения за нелоялна конкуренция от страна на търговец.

В Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е образувано производство по искане на “Виста АВТ” АД, гр. София срещу „Веселина  Бис” ООД, гр. Стара Загора за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията.
„Виста АВТ” АД е един от най-големите и познати дистрибутори в България на продукти с марката Колгейт – Палмолив. Ответното дружество „Веселина Бис” ООД, използвайки това обстоятелство, поставя фалшиви етикети с името на молителя върху стоки, които не са доставяни от молителя на това дружество.  В конкретните два случая става въпрос за паста за зъби „Тройно действие”, 50 мл (Triple Action 50 ml).      „Виста АВТ” АД закупува стоки с марката Колгейт – Палмолив единствено от фирмата – производител (Colgate Palmolive). Продуктите се доставят от фабриката на производителя в Бразилия, която произвежда тези продукти, предназначени за българския пазар. На външната картонена опаковка на продуктите на „Виста АВТ” АД, както и на вътрешната, има български текст, напечатан върху оригиналната опаковка. По този начин не се налага допълнително етикетиране на продукта. Продуктите, закупени от „Веселина Бис” ООД са с произход Китай, върху тях има оригинални текстове на външната и вътрешната опаковка само на турски език и залепен стикер с данните на „Виста АВТ” АД на външната (картонена) опаковка на продукта.

През 2012г. „Веселина Бис” ООД е закупила общо 12 бр. пасти за зъби от вида „Тройно действие” 50 мл., които са с оригинална опаковка на български език, което води до заблуда на потребителите при изработването на рекламни брошури. В действителност продава продукти на „Колгейт – Палмолив” с опаковки на турски език.

„Виста АВТ” АД счита, че в описания случай не става въпрос за лоялна пазарна конкуренция, а за злоупотреба с неговото име и права, правата на потребителите и за нарушение наЗакона за защита на конкуренцията и Наредба № 36 на Министерство на здравеопазването.

В хода на производството обаче не бяха събрани доказателства, които да сочат, че „Веселина Бис” ООД е разпространявало посочената паста за зъби  в процесната опаковка, още повече, дружеството да е предприело действия по поставянето на допълнителен етикет, в който се съдържа наименованието на „Виста АВТ” АД.

Видно от установените факти и  от събраните по преписката материали не се налице данни ответното дружество да е разпространявало в страната паста за заби „Колгейт“ с надписи на турски език с допълнителни етикети, върху които молителят е отбелязан като вносител. В резултат на изложеното, Комисията приема, че от страна на „Веселина Бис” ООД не е осъществено нарушение (нелоялна конкуренция).

Може да харесате още...