160 години от рождението на Михайло Пупин

Михайло Пупин

Снимка: Уикипедия

На 30 септември бяха отбелязани 160 години от рождението на световноизвестния учен Михайло Пупин.

Михайло Пупин е роден на 4 октомври 1858 г. в Идвор, Сърбия. Но по-голямата част от живота си прекарва в САЩ, където е направил научна и академична кариера. Той е бил професор по физика и математика в Колумбийския университет, САЩ.

По време на работата и живота си  д-р Пупин получил много отличия, награди и признания. Бил президент на Американския институт на радиоинженерите и председател на АИЕЕ (Американски институт електротехника), първият човек на Американсаката асоциация за напредък на науката и на Нюйоркската академия на науките, както и член на Френската и на Сръбската академия на науките.

Пупин е собственик на огромен брой патентни признания в целия свят. В САЩ има 35 издадени патента, в Англия 17, Франция 10, Канада 8 и Дания 5.

Едно от най-известните му изобретения е апарат, който позволява телефонни разговори на далечни разстояния. Пупин е член-основател на Националния консултативен комитет по аеронавтика (NACA), който по-късно става NASA. Участва в основаването на Американското математическо общество и Американското физическо общество.

През 1924 г. печели награда Пулицър за автобиографията си. Пупин е избран за президент или вицепрезидент на най-висшите научни и технически институции, като Американския институт на електроинженерите, Нюйоркската академия на науките, Радиоинститута на Америка и Американската асоциация за развитие на науката.

Може да харесате още...