ОЛАФ в мащабна операция срещу фалшификатори

фалшификаториНелегална фабрика за фалшиви шампоани е била разрушена, двама души са арестувани, а 229 000 бутилки с фалшиви шампоани, както и 805 килограма химични продукти са били иззети в началото на този месец в Испания благодарение на информация, предоставена от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Фалшивият шампоан, който е бил внесен от Китай в насипно състояние и бутилиран в испански завод, не отговаря на санитарните изисквания и тези за безопасност на Европейския съюз за такъв тип продукти. Продукта е пуснат на европейския пазар посредством много сложна криминална мрежа, действаща в няколко страни членки на ЕС.

ОЛАФ е компетентна да извършва разследвания, свързани с фалшиви стоки, които влизат в ЕС през външните му граници. Търговията на такива продукти генерира огромни незаконни печалби за нарушителите и причинява огромни загуби от пропуснати данъчни приходи за ЕС и неговите страни членки.

В този случай, ОЛАФ е получила информация от френските митнически власти на изземване в Дубай, Обединените арабски емирства, на 240 000 бутилки с фалшиви шампоани, предназначени за пазара на ЕС. ОЛАФ е допълнително информирана за още иззети фалшиви шампоани в три страни членки, възлизащи на над 300 000 бутилки. След внимателен анализ на наличната информация, ОЛАФ идентифицира голям брой пратки от тази фалшиви шампоани, внасяни в ЕС от същите компании в Обединените арабски емирства, замесени в първоначалните конфискации.

В тясно сътрудничество с митническите органи на пристанището в Ротердам, цялата информация, свързана с идентифицираните пратки е предоставена от ОЛАФ и разпространена до всички заинтересовани страни членки, с молба за по-нататъшни действия. Законните правопритежатели, чиито продукти са били фалшифицирани, също са оказали съдействие.

След получаване на информацията и искането на ОЛАФ, испанските митнически органи реагират веднага. Успешно изземат фалшиви етикети за шампоан, както и вероятно вреден продукт и събарят нелегалния завод в Малага.

Източник: OHIM

Може да харесате още...