Патентно ведомство с председател Манев, не участва в европейския интеграционен процес в областта на интелектуалната собственост

 

Исторически документ показващ трайна тенденция, по времето когато председател на Патентно ведомство беше К. Манев – отказ на държавната администрация да участва в процесите на европейска интеграция, въпреки че „видни държавни служители представляват (престояват)“ в Брюксел. Престоят в Брюксел явно се е бил успешен щом години след това начинание за безцелно харчене на държавен бюджет продължава – вече трети „парашутист експерт“ по интелектуална собственост е на държавна издръжка там без яснота за неговите функции, задачи и най-важното с нулева отчетност и никакво обществено обсъждане на становищата и участията му в работни групи. Необходимо е да отдадем заслуженото на бившия председател, който създаде този порядък и очакваме в най-скоро време още такива престои и в други популярни за чиновниците туристически дестинации – Женева, Аликанте, Мюнхен, Хага, Виена, Анже.

Оценка на един период – документите говорят

Документа напомня за приноса на бившия председател на Патентно Ведомство – Манев в европейския интеграционен процес в областта на интелектуалната собственост и онтошението му към професионалната гилдия в страната. В този период на ръководство на държавния национален регистрационен орган за индустриална собственост, гласът на професионалната гилдия беше заглушаван и пренебрегван; стопирани бяха инициативите за създаване на Камара на представителите по индустриална собственост; променени бяха някои от основните закони в областта на индустриалната собственост, чиято слабост и недъзи виждаме и изпитваме днес. Общата оценка е слабост и високомерие, без да се зачита експертния потенциал на гилдията.

Този документ ни връща назад във времето, когато се рушаха принципите на една по-морална професионална среда, за да се замени с водовъртежа на прехода – приоритизация на финансовото изражение на професонализма, замяна на професионализма с родствената и интимна обвързаност; подмяна на морала с безочието. Принципи въведени тогава и под това давление, в създадената и добре манипулирана среда, която днес придобива нов апогей на забрава на инторическите факти и обстоятелства.
https://ipbulgaria.bg/wp-content/uploads/2013/06/20130429122424591.pdf

Може да харесате още...