Конференция подчертава растящата значимост на патентната информация

патентна информацияОколо 400 професионалисти в областта на интелектуалната собственост са тази седмица във Варшава в рамките на 24-тата Конференция за патентна информация на ЕПВ, за да разгледат най-новите моменти, свързани с патентната информация и значението ѝ при взимането на бизнес решения.

Полският заместник министър на икономиката Grażyna Henclewska: „Ние твърдо и решително разчитаме на модел за развитие, базиращ се на иновациите. Следователно, особено важно е да се създаде култура на иновации, да се формира отношение у предприемачите в полза на иновациите, както и да се включи обществото в процеса на креативно мислене и създаване на иновации. В момента, това е едно от нашите най-важни предизвикателства.“

Говорейки за значимостта на патентната информация, г-ца Henclewska казва още: „Страните, които не осигуряват подходяща информация относно правната сигурност на патентните документи, рискуват да загубят притока на инвестиции. Не само достъпът до информация е важен, но също така и познанията за нейното качество и пълнота.“

В приветственото си обръщение, Президентът на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели говори за това, че патентната информация става все по-актуална и необходима, не само за общността, занимаваща се с интелектуална собственост, но и за бизнес, правителства и неправителствени организации.

Той подчерта все по-глобалния характер на патентната информация като един от двигателите на стратегията за патентна информация на ЕПВ, позовавайки се на скорошния напредък в автоматичния превод, Кооперативната патентна класификация, Global Dossier, и почти пълното отразяване на патентна информация от повечето големи азиатски държави. Европейското патентно ведомство администрира най-голямата в света безплатна онлайн колекция с патентна информация, с близо 90 милиона документа от около 90 патентни ведомства от целия свят.

Конференция за патентна информация 2014 (4-6 ноември) се организира от ЕПВ в сътрудничество с Полското патентно ведомство. Конференцията е ежегодна среща на европейските патентни специалисти и водещото събитие по рода си в Европа. Делегатите, които включват представители на промишлеността от различни точки на Европа, обсъждат как патентната информация може да подкрепи иновациите и да помогне на компании, въвеждащи иновации в дейността си да успеят.

Източник: ЕПВ

Може да харесате още...