Комисията за защита на потребителите затвори 25 заведения

Комисията за защита на потребителите затвори 25 заведенияКомисията за защита на потребителите (КЗП) затвори временно 25 заведения, разположени на територията на Българското Черноморие. Причината е, че туристическите обекти не са били категоризирани. В резултат на извършените от началото на юни над 1300 проверки в туристическите обекти са констатирани около 130 нарушения.
Освен липсата на категоризация, други установени нарушения са свързани най-вече с това, че не се предлага пълният набор услуги, които би трябвало да съответстват на дадената категория. Туристическите обекти се проверяват за наличие на категоризация и за съответствие на предоставяните в тях услуги с дадената им категория.

Един от акцентите при проверките на туристическите обекти е свързан с осигуряването на безпрепятствен достъп на хората с увреждания до туристическия продукт. Инспекторите вече са констатирали от началото на сезона няколко случая на такова несъответствие, но не може да се твърди, че това нарушение е масова практика.

В рамките на кампанията Лято`2015 инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършват и масирани проверки в заведенията с нощен режим на работа. Вземат се проби от предлаганите в тях спиртни напитки. Към момента са излезли резултатите от половината от взетите проби и те сочат, че не е налице несъответствие.

В приемните на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по Черноморието до момента са постъпили няколко десетки жалби, които касаят предимно дублиране на резервации в места за настаняване, а в заведенията – различни хитрини, които търговците прилагат в менютата с предлагания асортимент от храни и напитки. Маргаритов посочи, че се наблюдава и желание за консултации от страна на потребителите, без непременно това да е свързано със засягане на техните права.

Може да харесате още...