Директора на СОИС, приветсва Китай за ратификация на Договора от Пекин, относно правата на изпълнителите в аудио-визуелни произведения

Договора от Пекин Вчера Генералния директор на  Световната организация за интелектуална собственост (СОИС),  приветства ратифицирането на Договора от Пекин относно аудио-визуелните изпълнения от страна на  Народна Република Китай, по време на официалното посещение в Пекин, на което генералния директор участва в откриването на новия патентен офис на СОИС в Китай.

Инструмента за ратификация беше представен ан г-н Ф.Гъри от Cai Fuchao, министър на Националния институт за авторски права на Китай.

“Китай не само показа лидерсвто в преговорите, довели до сключването на Договора от Пекин, но е и сред първите страни, които ратифицират споразумението”, каза г-н Гъри. “ Това показва ангажимента на Китай към осигуряването правна закрила на изпълнителите в аудиовизуелните изпълнения”. – добави той.

Договора се отнася до правата на изпълнителите в аудиовизуални произведения, като на пример филми, телевизионни сериали или мюзикъли.

Договора от Пекин ще влезе в сила след 30 ратификации, представени пред СОИС.

По време на официалното си посещение в Пекин от 09. до 11 юли 2014г., генералния директор Франсис Гъри, взе участие в официалното откриване на новия патентен офис на СОИС в Китай. На откриването пристъстваха и висши китайски служители, министри и представители на китайското патентно ведомство.

Г-н Гъри благодари на китайското правителство за подкрепата в създаването на офис в Пекин, и отбеляза, че “  След успешното провеждане на дипломатическта конференция за Договора от Пекин, отварянето на патентен офис на СОИС в Китай, ще допринесе за тясното сътрудничество между СОИС и Китай”.

Офисът също така ще осигури правна и техническа помощ по всички аспекти на индустриална собственост и авторско право на различни държавни институции. Също така ще насърчи използването на услугите на СОИС и ще допринесе за по-ефективно използване на Договора за патентно коопериране (PCT), Мадридската спогодба за международна регистрация на марки, Хагската спогодба за международна регистрация на дизайни и др.

Източник: СОИС

Подготвил: Христина Трайчевска

 

Може да харесате още...