КЗП проверява детски атракциони и лунапарковете

КЗП проверява детски атракциони и лунапарковетеКЗП проверява детски атракциони и лунапарковете

Комисията за защита на потребителите ще проверява, както наличието на документи, които доказват, че съоръженията са въведени в експлоатация, съгласно изискванията на действащото законодателство, така и дали е налице предварителна информация, насочена към потребителите, която да ги ориентира какво представлява всяко съоръжение и какви рискове крие евентуалната му експлоатация, деца под каква възраст не бива да бъдат допускани и пр. Това са доста реквизити, за които служителите на Комисията за защита на потребителите следи един по един дали се съдържат в информационната табела и в предварителната информация, която трябва да е поставена на видно място до всяко съоръжение. Служителите на Комисията за защита на потребителите ще извършват и визуална проверка на съоръжението за да установят дали то е сглобено и се експлоатира по правилен начин.

Кампанията вече протича на територията на цялата страна, а от началото на юни КЗП проверява за безопасността и на други стоки, които се ползват от деца, като скейтбордове, ролери, скутери.

Инспектори на КЗП ще извършат масирани проверки в столичните паркове, където са разположени обществено достъпни увеселителни обекти с поставени аткракционни съоръжения в тях. Инспекциите ще обхванат както покритите, така и закритите обекти като надуваеми увеселителни съоръжения /пързалки, замъци, джунгли/, както и въртележки блъскащи се колички, гондоли, бънджита, въжени атракциони и др. Обект на проверките ще бъдат и отдаваните под наем акумулаторни коли, мотори и др.

Може да харесате още...