Интервю с Изобретател – доц. д-р инж. Теодора Петрова

Тази година Световният ден на Интелектуалната собственост, по препоръка на Световната организация за Интелектуална собственост (СОИС), бе посветен на жените изобретатели, творци и предприемачи от цял свят.

Националният портал за интелектуална собственост подкрепи инициативата на СОИС с конкурс за дами изобретатели. С тази платформа се предостави възможност на българските дами изобретатели да представят свои изобретения и да разкажат повече за тяхното вдъхновение. Конкурсът бе реализиран с любезното съдействие на IP Consulting.

Представяме Ви победителката в конкурса – доц. д-р инж. Теодора Петрова.

Идеи, Вдъхновения и много Знания

Доц. Петрова, Вие взехте участие в нашия конкурс, посветен на дамите в интелектуалната собственост. Отговорите, които ни изпратихте в представянето си, са изключително интересни. Бихме искали да Ви зададем още няколко въпроса за нашите читатели.

Разкажете ни как и най-вече защо започнахте изобретателска дейност?

– Защото идеите трябва да получат своя шанс за живот. Идеята в най–добра форма е изобретението и ако тя наистина е добра ще живее вечно. Имам много и различни идеи, които се надявам някой ден да получат своя живот.

Кой беше моментът, в който си казахте „Мога да изобретявам”?

– Когато започнах да работя в Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“, видях възможността да превърна идеята в изобретение, но това нямаше да се случи без юридическа подкрепата на ръководството на програмата. За мен е важно, че тази хора повярваха в мен.

Идеите за вашите изобретения като момент на някакво осъзнаване ли се появиха, или по-скоро беше процес?

– Моите идеи си стоят някъде вътре в мен и чакат своето време да излязат на бял свят. Както се казва, всичко се случва, когато му дойде времето. Нито по-рано, нито по-късно.

От къде черпите вдъхновение?

– От моето любопитство идва и моето вдъхновение.

Какви качества, според Вас, трябва да притежава един изобретател?

– Много знания, фантазия и свободен дух.

Какво бихте казали на всички дами, за да насърчите по-дейното участие на жените в сферата на интелектуалната собственост?

– Вярвайте в себе си, освободете съзнанието и пуснете на свобода добрите идеи, облечени в интелектуалната собственост.

Благодарим на доц. Петрова за този позитивен разговор с изобретател, който вдъхновява.

Националният портал за интелектуална собственост отличи доц. Петрова с почетен диплом по случай Световния ден за интелектуална собственост.

 

Може да харесате още...