Иновация ни помага да разбираме езика на глухите

Учени от Калифорнийския университет са разработили високотехнологични ръкавици, които в реално време трансформират жестомимичния език в пряка реч.

Екипът, чието дело е интересната иновация се състои от Zhihao Zhou, Kyle Chen, Xiaoshi Li, Songlin Zhang, Yufen Wu, Yihao Zhou, Keyu Meng, Chenchen Sun, Qiang He, Wenjing Fan, Endong Fan, Zhiwei Lin, Xulong Tan, Weili Deng, Jin Yang и Jun Chen, координатор на проекта.

иновация

Снимка: nature.com

В ръкавицата се вградени сензори, които вървят по петте пръста, за да идентифицират всяка дума, фраза или буква. Чипове разпознават движенията на ръката и ги предават (под формата на електрически сигнали) до малка платка в основата на ръкавицата. След това тези сигнали се изпращат безжично до смартфон, който ги превежда в говорими думи със скорост от една дума в секунда.

Иновацията, разработена от екипа учени в Калифорнийския университет е изчерпателно представена в международния научен журнал Nature Research. В анонса на публикацията, координаторът на проекта Jin Chen казва: “Надяваме се, че тази система ще отвори вратата към лесен начин хората да използват жестомимичния език, за да комуникират директно с хората, които не владеят езика, без да е необходим преводач. Надяваме се също, че тази система ще помогне на повече хора сами да научат езика на знаците.

От CNN също правят нарочен репортаж за високотехнологичните ръкавици, в който се отбелязва, че поне за момента иновацията обхваща американския жестомимичен език. Има и противници на устройството, който поставят под съмнение необходимостта от него. Пред CNN, Джули А. Хохгесанг, доцент в катедрата по лингвистика в университета Галауде казва: “Изобретения като ръкавици за превод ограничават глухите хора и поставят тежестта на комуникацията изцяло върху тях”.

Автор: Надежда Драгомирова

Може да харесате още...