Иноватори мечтатели…

иноваториПо време на тазгодишния Ден на Интелектуалната собственост (26 април, 2012) ще бъде обърнато специално внимание на иноватори мечтатели.

Зад всяко велико изобретение, артистично или технологично, стои човешка история – приказка, в която се отварят нови пътища в резултат на любопитство, проницателност или решителност на личността.

Момчешкото възхищение на Братята Райт от летенето води до летяща машина и пътуване по въздух. Любознателният ум на Луи Пастьор дава тласък на науката в посока превенция на болестите. Ту Юю упорито анализира растителни лекове и това довежда до създаване на лечение на малария, което спасява милиони животи. Амбицията на Стив Джобс да направи дигиталната технология проста и достъпна за всички води до възход на персоналните компютри и – вече три десетилетия – на нова парадигма за предоставяне на забавления.

Списъкът с иноваторите мечтатели е дълъг. Той е един вид каталог на човешката изобретателност и творчество. Той включва многото художници, писатели и музиканти, които промениха начина, по който виждаме и чуваме нещата около нас: Рембранд и Търнър, Пикасо и Кандински, всеки един преоформящ нашите възприятия за светлина, очертания и форма; Чехов и Тагор, Неруда и Махфуз, тяхното писане дава нови прозрения в човешкия опит; Чарли Паркър и Майл Дейвис, Хендрикс и Ростропович – музиканти, които се противопоставят на статуквото и устояват.

Разкажете за своите иноватори мечтатели

Присъединете се към фейсбук страницата на World IP Day, за да споделите своите мисли за иноваторите, които ви вдъхновяват. Разкажете за:

  • иновация, която е подобрила живота ви
  • изобретател или креативен човек, на когото се възхищавате
  • иноватор от вашата общност, който е направил нещо различно и отличаващо се

Може да харесате още...