Имената на фирмите ще могат да се използват като домейни

Това разреши организацията, отговаряща за определянето на имената на домейните – Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) в Сингапур. Използването на нови имена за частните компании е една от най-големите промени в историята на мрежата. С това решение притежателите на търговски марки ще могат да управляват свои собствени домейни и да персонализират още повече интернет присъствието си (например ще се използват домейни като .apple, .coke или .marlboro).

В момента съществуват общо 22 домейни от първо ниво като .com, .org и .info. и около 250 домейна, свързани с различни държави по света, като .co.,uk и .др. След промените обаче ще бъдат създадени още стотици интернет имена.
Документите за кандидатстване за нови имена ще се подават от началото на януари следващата година. Търговските марки, които желаят да имат собствени домейни, ще имат общо 90 дни да изявят това си искане, след което тази възможност ще бъде прекратена за няколко години. Цената на регистрацията на търговска марка като интернет домейн е 185 хил. долара, а организациите ще трябва да докажат, че притежават името, което купуват.

Може да харесате още...