Европа поднася своята почит към изобретатели на годината – Здравето и околната среда бяха големите победители

изобретатели на годинатаПрага/Брюксел, 28 Април 2009г.

Здравето и околната среда бяха големите победители при връчването от Европейската Комисия и Европейското Патентно Ведомство на наградите Европейски Изобретател на годината’2009. В присъствието на председателя на Европейския Парламент Милослав Вълчек и над 400 гости на Двореца в Прага, Президентът на ЕПВ Алисън Бримлоу и Хайнц Зурек, Генерален Директор на ГД „Предприятия и Индустрия“, почетоха днес изобретатели в четири различни категории:

Цялостна изобретателска дейност: Адолф Гьотцбергер (Германия) за неговата работа по търговското приложение на слънчевата енергия, спомогнала за превръщането на слънчевите клетки в равностойна алтернатива на изкопаемите горива.
Промишленост: Юрг Цимерман (Швейцария) и Брайън Друкер (САЩ) за изобретяването на ефикасно средство за лечение на хронична миелоидна левкемия с невиждани досега темпове на възстановяване.
Малки и средни предприятия/научни изследвания: Жозеф Льомер (Франция) за изобретяването на топлообменник с гениално прост дизайн, благодарение на който отоплителните системи стават евтини и енергоспестяващи.
Неевропейски държави: Зоу Икинг (Китай)за неговото лекарство против малария на базата на билково вещество, помогнало за спасяването на стотици хиляди живота.

Заместник – председателят на Европейската Комисия Гюнтер Ферхойген с ресор предприемачество и индустрия заяви: „Лауреатите са свидетелство за богатството на човешкото въображение и значението на технологичните иновации. Техните изобретения спасяват човешкия живот по цял свят и защитават околната среда. Техният новаторски дух помага също така за създаване на работни места в Европа и за засилване на нейната конкурентоспособност“.
По думите на Алисън Бримлоу, президент на ЕПВ: „Наградата е прослава на креативността на всички изобретатели, които, прилагайки своите технически, научни интелектуални способности, правят значителен принос към техническия прогрес, развитието и трудовата заетост в Европа. Тези техни способности са особено важни в днешните времена на икономически затруднения“.
Четиримата носители на наградата бяха избрани от независимо международно жури, чиито членове тази година бяха: Джонатан Либенау от Лондонската школа за икономика; Юрген Дорман, бивш главен изпълнителен директор на АВВ; Ема Марчегаля, предприемач и ръководител на Конфедерацията на италианската индустрия Confindustria; и Ернест – Лудвиг Уинакър, Генерален секретар на Европейския съвет за научни изследвания.

Наградата Европейски изобретател на годината изпъква сред многото награди за новаторска дейност благодарение на географския си обхват и уникалната процедура на подбор. При подбора на номинираните журито можеше да разчита на резултатите от откритата конкуренция между кандидатите, както и на опита на експертите от националните патентни ведомства и ЕПВ. То избираше измежду успешни изобретения, патентовани от ЕПВ до 1 януари 2004г. Наградата е чисто символична и не носи никакви финансови или други материални облаги.

Наградата, учредена през 2006г., е съвместна инициатива на Европейската Комисия и Европейското Патентно Ведомство. Тя е признание за изобретатели със значителен и траен принос към техническия прогрес в Европа, спомогнали за укрепване на европейската икономика. Връчва се веднъж годишно за постижения в четири категории: цялостна изобретателска дейност, промишленост, малки и средни предприятия / научни изследвания, и неевропейски държави.

За повече информация: http://www.epo.org

Може да харесате още...