За силата на мечтите – изобретател прелетя Ламанша с “флайборд”

В края на миналата седмица френският изобретател Франки Запата успя да постигне мечтата си и прекоси Ламанша с помощта на своето изобретение, летяща платформа „Флайборд еър“.

Франки Запата

Снимка: Getty Images

Идеята за изобретената летяща платформа е вдъхновена от Луи Брелио, който преди 110 години, на 25 юли, е първият пилот прелетял над английския канал. Три години отнема на Франки Запата да превърне разработката си в успешен краен продукт. Устройството се захранва от пет малки реактивни двигателя и се контролира ръчно с дросел, който Запата активира, за да излети, след като обуе чифт ботуши, прикрепени към дъската. Освен това изобретателят носи керосин в раница на гърба си.

Само преди две седмици няколко сантиметра не достигнаха на Запата и той падна в британски води, опитвайки се да достигне платформа за презареждане на гориво. При повторния си опит в неделя, изобретателят използва по-голяма платформа, а освен това получава и пълното съдействие на местните власти. По време на опита, за сигурността на Франки Запата следят три хеликоптера.

Въпреки удивителното си постижение, французинът вече работи над ново изобретение. Пред френски медии Франки Запата споделя, че вече е на етап тестване на бъдеща летяща спортна кола. Прототипа се захранва от четири газови турбини – крайният продукт ще използва десет и ще има капацитет да се движи между 305 и 402км/ч. Към момента френската служба за гражданска авиация не дава разрешение на Запата да лети извън тестовите съоръжения, но изобретателят вярва, че ще получи разрешение до края на този месец.

Очаква се Франки Запата да представи новото си изобретение през 2020 година.

Автор: Надежда Драгомирова

Може да харесате още...