Защо 8 декември е празник на българските студенти?

8 декемвриВсички знаем, че на днешния ден, 8 декември, празнуват всички български студенти. Каква обаче е историята на празника и какъв всъщност е поводът?

Студентски празник в България има от 1903г., когато 8 декември (25 ноември стар стил) за първи път е честван като празник на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Днес университетите в България вече са 52. На тази дата, но 15 години по-рано, Народното събрание взима решение да го преобразува от Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София във висше учебно заведение.

След 1944г. празнуването на 8 декември е заменено с датата 17 ноември, когато е  Международният ден на студентската солидарност. 17 ноември така и не придобива популярност сред студентите и от 1962 година празника на висшето училище отново се отбелязва на старата дата.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти. Академичният съвет на Софийския университет решава да отдели патронния празник на висшето училище от общия на студентите и определя за свой официален празник 25 ноември.

8 декември е знакова дата и във Великобритания

През 1920г. Съветът на Оксфордския университет взема решение, според което в университета могат да се обучават и жени. На 8.12.2020г. вечният му съперник – Университетът в Кеймбридж отхвърля предложението за допускане на жени като пълноправни студенти. Въпреки натиска на общественото мнение, в Кеймбридж жените имат възможност да слушат лекции като пълноправни членове едва през 1947 г.

Скъпи студенти, бъдете уверени във възможностите си, бъдете смели в амбициите си, бъдете автори на по-добро бъдеще! Честит празник!

Екипът на IPBulgaria

Може да харесате още...