hfhfhfhfhfh

ЕС: Нови правила за етикетиране на храните

етикетиране

Снимка: European commission

Считано от 13 декември 2014 г., новите европейски правила за етикетиране на храните, приети от Европейския парламент и Съвета през 2011 ще гарантират, че потребителите получават по-ясна, по-точна  информация за съдържанието на храните, която ще им помогне да направят информиран избор.

Ключови промени:

  • Подобрена четливост ( минимален шрифт за задължителната информация);
  • По-ясно и хармонизирано представяне на алергени ( например соя, ядки, глутен);
  • Задължителна информация за алергени за неопакованата храна, включително в кафенета и ресторанти;
  •  Задължителна информация за произход на прясно месо;
  • Същите изисквания и за онлайн етикетиране и продажба от разстояние ;
  • Списък на специално създадените наноматериали в съставките;
  • Конкретна информация за растителен произход от рафинирани масла и мазнини;
  • Строги правила за предотваряване на заблуждаващите практики;
  • Указания за необходимоста от заместващи съставка при „имитиращи продукти“;
  • Ясна индикация за размразените продукти.

Може да харесате още...