ЕС губи €26 милиарда и около 363,000 работни места заради фалшиви продукти

фалшиви продуктиПроизводството и разпространението на фалшиви дрехи, обувки и аксесоари (като вратовръзки, шалове, колани и ръкавици) отнема € 26 милиарда всяка година от законните предприятия в ЕС.

Ново проучване от Ведомството за хармонизация във вътрешния пазар (OHIM), показва, че продажбата на фалшиви дрехи, обувки и аксесоари в ЕС се равнява на близо 10% от общите продажби в сектора в рамките на ЕС-28.

Тези загубени приходи се изразяват в 363 000 изгубени работни места, тъй като законните производители и търговци произвеждат и продават по-малко оригинални продукти, отколкото биха могли в отсъствието на фалшифициране и затова наемат по-малко работници. Проучването, публикувано чрез Европейската обсерватория за нарушения на права върху интелектуална обственост, администрирана от OHIM, оценява и косвения ефект от търговията с фалшификати.

Ако се вземе предвид и вторичния ефект върху доставчиците, законните компании в ЕС губят €43.3 милиарда приходи от продажби заради фалшиви продукти, а загубените работни места са 518,000. Имайки предвид, че производителите и търговците на фалшиви продукти не плащат данъци, социални осигуровки и ДДС, над € 8.00 милиарда държавните приходи в целия ЕС не се събират.

Президентът на OHIM, Антонио Кампинос, каза: „С този доклад можем да околичествим на икономическото въздействие на фалшифицирането и последствията от него по отношение на изгубени приходи и работни места на ниво ЕС в сектора облекло, обувки и аксесоари. Тези резултати не само ще помогнат на политиците в тяхната работа, но ще помогнат и на потребителите да направят по-информиран избор.

Настоящият доклад е част от поредица проучвания на икономическото въздействие на фалшифицирането в редица сектори на територията на ЕС, които ще бъдат проведени през следващите месеци.

Източник: Ведомство за хармонизация във вътрешния пазар

Може да харесате още...