ЕПВ тества Zoom като втора платформа за провеждане на заседания

ZoomОт 14 септември 2020 г., Европейското патентно ведомство тества платформата Zoom за провеждане на устни производства при опозиции, включващи множество опоненти и / или при необходимост от  симултантен превод. Това техническо развитие ще позволи да се бъдат решавани повече случаи и по този начин ще допринесе за по-голяма правна сигурност.

В случай, че устните производства се провеждат чрез видеоконференция, членовете на съответната комисия могат да се включат в устното производство отдалечено от различни места. В такива случаи членовете на комисията ще обсъждат и гласуват помежду си чрез отделна видеоконференция. Страните ще бъдат информирани за дистанционното участие на членове на опозиционната комисия преди началото на процедурата.

Очаква се патентните специалисти да оценят способността на Zoom да предоставя множество различни аудио канали, които дават възможност за симултантен превод (изисква се в около 30% от процедурите). С оглед на това ЕПВ приканва страните да обмислят съгласието си да преминат към насрочени изслушвания чрез VICO (видеоконференция). Skype for Business остава платформа по подразбиране за по-ясни случаи на опозиции.

За да могат повече притежатели на патенти, опоненти и професионалисти в областта на патентите да се възползват от новата възможност, ЕПВ публикува нови обучителни материали и кратки видеоклипове, фокусирани върху специфичните характеристики на Zoom. С нововъведението се цели висящите процедури по подадени вече опозиции да бъдат приключени във възможно най-кратък срок.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...