Единен пазар: 20 години по-късно

единен пазар2012г. отбелязва 20-тата годишнина на Единния европейски пазар, който бе официално създаден на 1 януари 1993г. Тази годишнина ни дава възможност да отбележим постиженията от началото му досега, както и шанс да обмислим предизвикателствата, които все още предстоят.

За да отпразнуват последните 20 години и да погледнат напред в бъдещето, всички членове са поканени да инициират или вземат участие в серия мероприятия, чиято кулминация ще бъде по време на Седмица на Единния пазар за нов растеж в Брюксел, от 15 до 20 октомври.

Мероприятията, предшестващи събитието, както и самата седмица ще се фокусират върху три цели:

  • Припомняне на постиженията от 20-те години единен пазар;
  • Представяне и обсъждане на нови инициативи, които да стимулират растежа в Единния пазар;
  • Обхващане вижданията и очакванията на младите хора за Единния пазар.

Централната интерактивна проява в Брюксел, от 15 октомври, ще бъде смес от дебати, видео презентации, дискусионни кръгове, викторини и церемония по награждаването за конкурса „Generation 1992“, с цел да се даде информация за бъдещите политики в сферата. Ключова точка в проявите ще бъде поколението на 20-годишните, които са се родили в годината на създаване на Единния пазар.

Можете да научите повече за официалното откриване и да се регистрирате за участие ТУК.

Преди Седмицата на Единния пазар, в началото на октомври, Комисията ще приеме пакет от мерки, за укрепване и задълбочаване на единния пазар, наречен „Single Market Act 2„, последващ първия макет от мерки за Единния пазар, приет миналата година.

Комисията е публикувала и брошура, озаглавена „20 години Единен европейски пазар – заедно за нов растеж„, с която се разпространява информация относно възможностите и ползите от Единния пазар за европейските граждани и фирми. Брошурата може да бъде поръчана от Комисията или да се свале чрез горния линк.

Повече информация за всичко гореизложено можете да откриете на  http://www.singlemarket20.eu/en.

Източник: OHIM

Може да харесате още...