Европейска награда за изобретател 2019 – победители в категория Индустрия

Klaus FeichtingerKlaus Feichtinger § Manfred Hackl

Изобретение: Рециклиране на пластмаси с по-висока производителност

Австрийските изобретатели и бизнесмени Klaus Feichtinger и Manfred Hackl преобразяват рециклирането на пластмаса каквото го познавахме до днес. Благодарение на тяхната патентована технология по-голямо разнообразие от пластмасови отпадъци вече може да се превърне в пелети, готови за повторна употреба и неразличими от нови пластмаси.

Рециклирането на пластмаса е сложно и отнема много време. Отделянето на пластмасата от други отпадъци може да бъде бавен процес. Всеки вид пластмаса изисква специфичен метод за извличане на използваем материал. Feichtinger и Hackl са разработили нова технология, способна ефективно да сортира и разделя пластмаси, което означава по-малко отпадъци и повече нови пластмаси за производство. Техните машини за рециклиране, които могат да бъдат големи като автобуси, се движат, сортират и филтрират пластмасови материали, като накрая предоставят висококачествени пелети, които да се използват за създаване на нови продукти.

Отпадъчният материал постъпва в екструдер и се върти в противоположна посока към потока на екструдерния винт – по същия начин, по който се събира вода от поток, като се поставя чаша срещу движението на водата. Благодарение на този процес повече отпадъчни материали могат да се обработват с по-бързи темпове, отколкото е било възможно досега. Освен това обработката се осъществява и при по-ниски температури. Тази технология е защитена с няколко европейски патента.

Родени в Линц, Австрия, Feichtinger и Hackl са прекарали почти цялата си професионална кариера в EREMA. Към компанията се присъединяват съответно през 1993 и 1995 година. Компанията със седалище в град Ansfelden е основана през 1983 г. и днес е световен лидер в производството на машини за рециклиране на пластмаси. Feichtinger и Hackl са приели за своя мисия да помагат на бизнеса да прилага технологии, които допринасят за кръговата икономика. Тяхната цел е в бъдеще да направят рециклирането на пластмаси толкова просто и широко разпространено като рециклиране на хартия или стъкло като по този начин променят дълбоко начина, по който използваме този масов материал.

Източник: Европейско патентно ведомство

Може да харесате още...