Десет вида опасни стоки за деца

opasni_stokiКЗП предотврати продажбата на десет вида опасни стоки за месец

Продуктите са рискови за децата

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на десет вида опасни стоки, които съдържат различни рискове предимно за децата.
След забранените продукти преобладават детски облекла. Два модела рокли за момиченца до 7-годишна възраст са спрени от продажба поради наличието на текстилни колани или връзки със свободни краища. Недопустимо е проектирането и изработването на дрехи за деца до седем години с колани със свободни краища и с каквито и да било връзки по тях. Коланите и връзките могат да се увият около детето и да го наранят или да бъдат захванати при слизане и качване в превозно средство, при игра на съоръжения на детски площадки, при каране на колело и др. и да предизвикат инцидент. Спряна от продажба е и детска рокля за празненства със закрепен украсителен елемент чрез безопасна игла, която създава опасност от убождане.
Поради наличието на връзки със свободни краища, свободни колани, лесно отделящи се дребни елементи (цветя, мъниста, камъчета) са забранени още няколко детски стоки – спортен комплект суичър и панталон, долнище на анцуг, блуза с къс панталон и клин с пришити към него пола и воал.
Забранени за продажба са и два вида декорации – грозд с лесно отделящи се зърна и декоративни топчета, имитиращи желирани бонбони. Тези изделия са рискови преди всичко за децата, тъй като провокират техния интерес и в същото време размерът им позволява да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или задушаване. Изтеглен от пазара е и щепсел-разклонител с три гнезда, чиито части под напрежение са откри и достъпни, което създава потенциална опасност от токов удар.

Може да харесате още...