Актриса иноватор с патент за сценично осветление

изобретателМод Адамс, най-известната актриса от началото на 20-ти век, е работила с инженери от General Electric, за да изобрети и получи патент за най-голямата крушка с нажежаема жичка, съществуваща до момента. Това и други нейни иновации в осветлението и сценичното оборудване революционизират сценичните изкуства и радват публиката.

Адамс се превръща в много повече от филмова звезда. Тя се доказа и като дизайнер и ръководител на продукции. За пиесата „Ромео и Жулиета“ например на Адамс гласуват доверие да отговаря за повечето технически елементи. За „L’Aiglon“ (1900) Мод Адамс ръководи сценичния дизайн, костюмите и организацята на осветлението, като същевременно създава автентично представление като херцог на Райхщат.

Продукцията „Прислужницата от Орлеан“ (най-големият театрален спектакъл дотогава, реализиран на футболния стадион в Харвард) демонстрира иновациите на Адамс по-специално в дизайна на осветлението. Светлинни сигнали спомагат за съсредоточване вниманието на публиката върху конкретни сцени. Стратегия, позната ни днес, но нова в началото на 20-ти век. Адамс, от най-известната актриса в САЩ към момента, става най-амбициозният и впечатляващ театрален иноватор и импресарио в страната.

Още от 90те години на 19 век (много преди да бъде регистриран първия ѝ патент) Адамс експериментира с нови методи на осветление и режими на сценичен дизайн. Тя работи с техници и инженери, за да премахне изцяло газовото осветление. Това вероятно е първият подобен в историята на американския театър.

Около 1920 г. Мод Адамс осъзнава, че нейният опит, експертиза и интуиция могат да бъдат полезни за зараждащата се филмова индустрия. За да може да материализира своите иновации в по-пълна степен, през следващата година тя започва работа с General Electric Corporation (GE). Предмет на съвместната им дейност е по-голяма, по-ярка крушка с нажежаема жичка за сцена и екран.

В началото на 30те години на миналия век, GE най-накрая получават патент за крушката, изобретена от Адамс.

GE посочват Адамс като първия изобретател на три патента: патент на САЩ № 1,884,957 за „осветително устройство“ (самата масивна лампа); патент на САЩ № 1,963,949 за „мощно осветително устройство“ (охлаждащ апарат и носеща рамка за лампата); и патент на САЩ № 2,006,820, за друго „осветително устройство“ (системата за поддържане на нажежаема жичка, позволяваща лампата да се движи без инциденти).

патент

Източник: Ведомствo за патенти и търговски марки на САЩ (USPTO)

Може да харесате още...