Най-големите филмови студия в САЩ обвиняват сайта Zediva за нарушаване на авторски права

Zediva е американски сайт за уеб DVD стрийминг. Представители на Zediva заявиха пред съдита по делото, заведено от Филмовата асоциация на Америка, че Асоциацията се опитва да спре иновациите и няма основание да иска от съдията по делото да затвори сайта.

Zediva отдава под наем филми онлайн. Докато DVD се „плейва“ от DVD плейъра сайта го предлага на потребителите. Според Zediva услугите, които предоставят по нищо не се различават от услугите на магазини за отдаване под наем на филми.

От Филмовата асоциация на Америка настояват съдията по делото да затвори Zediva, тъй като според тях бизнес моделът на Zediva представлява публично изпълнение, което не се закриля от Доктрината за първата продажба.

В отговор на тези обвинения от Zediva заявиха, че тяхната услуга не представлява публично изпълнение на филмите на студията представлявани от Филмовата асоциация на Америка и по никакъв начин не им нанася вреда.

Те сравнят бизнес модела си с Blockbuster и  Netflix (магазини за отдаване на филми под наем), с единствената разлика, че Zediva предоставят филмите  на момента, чрез интернет. Чрез услугите на Zediva потребителите има възможност да наемат филми по интернет и докато не приключи гледането на филма, друг потребител няма достъп до филма, съответно няма как да го наеме. Според представителите на сайта по тази причина с услугата се допуска частен, а не публичен достъп до филмите.

Zediva настоява съдът да отхвърли искането на MPAA.

Развръзката по делото предстои.

Автор

Даниела Сапунджиева

Източник:

http://www.homemediamagazine.com/legal-news/zediva-fights-back-against-studios-24309

Може да харесате още...