Директорът на WIPO приветства увеличаването на доброволния принос на Япония

WIPOЖенева / Токио, 30 януари, 2013 г.
Директорът на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) приветства обещанието на Япония да увеличи значително доброволното финансиране от своя страна на техническата помощ и ресурсите за изграждане на капацитет в развиващите се страни.

Господин Гъри отбеляза, че това отразява ангажираността на Япония за подсилване на приносите към дейностите на WIPO още от формирането на програмата „Пари в доверие“ през 1987 г., за да се покрият IP свързани дейности в развиващите се държави. „Благодарен съм на Правителството на Япония за щедрия принос към дейностите на WIPO. Голям брой заинтересовани страни от развиващите се икономики ще се възползват от японския опит в използването на IP-базирани стратегии за подпомагане на иновативността и растежа.“

За 2013 г. Япония ще увеличи доброволния си принос към WIPO от настоящите 3 милиона швейцарски франка, до 5 милиона. Средствата ще бъдат насочени за подобряване на IP системи и за развиване на човешките ресурси.

Генералният директор също похвали японската индустрия за повишеното използване на международната IP система, което се отразява в значително увеличаване на японските заявки към глобалните услуги на WIPO, като Пакта за патентно сътрудничество и Мадридската система за международно регистриране на запазени марки.

По време на официалната си визита в Токио на 30-ти януари, г-н Гъри се срещна с Министъра на икономиката Акира Амари  и с Министъра на търговията Тошимицу Мотеги, за да обменят виждания върху стратегическата важност на иновациите за световното икономическо възстановяване. Дискусиите бяха фокусирани върху използването и насърчаването на интелектуалната собственост в Япония, като средство за постигане на целта.

Японското правителство се съгласи да работи тясно с WIPO, за да помогне за намаляване на недостига на знания, така че развиващите се страни да могат по-добре да участват в икономиката, базирана на иновации.

Може да харесате още...