Viva la Muzica! – Световен ден на музиката

музикаДнес е международният празник на може би най-красивото изкуство, музиката. Началото му е през 1974г., когато по предложение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция, 1 октомври е обявен за Световен ден на музиката.

Имануел Кант казва „Музиката е езикът на емоциите“. И наистина, чрез музика човек може да пресъздаде свои чувства, мисли и преживявания,  които иначе трудно би облякъл в думи. Често, за да се почувстваме по-добре, просто пускаме обичана от нас песен или компилация на любим изпълнител.

От 1980 година 1 октомври се чества и като Празник на българските певци и музиканти, по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел. Той е бил византийски църковен певец, композитор и музикален теоретик. Автор е на композиция, посветена на майка му, която носи заглавието „Полилей на българката“. Оттам произтичат и предположенията, че Йоан Кукузел е от български произход.

В България правата, свързани с музикални произведения са регламентирани в Закона за авторското право и сродните му права. Съгласно чл. 19. от ЗАПСП авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на творбата му и за всяко поредно използване на същия вид.

Според чл.2 от ЗАПСП, авторското право върху музикални творби възниква със самото им създаване. Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма. Интересно е да се спомене, че обект на авторско право са и аранжименти на музикални произведения и фолклорни творби.

Може да харесате още...